V Indiji se nadaljujejo protesti proti zakonu o državljanstvu

0

V Indiji se nadaljujejo protesti zaradi spornega zakona, ki predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih držav. V New Delhiju so ponoči izbruhnili spopadi med protestniki in varnostnimi silami, v več dnevih nemirov na severovzhodu države pa je bilo ubitih šest ljudi.

Sporni zakon med drugim predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Kritiki menijo, da gre za poskus premierja Narendre Modija, da bi marginaliziral 200 milijonov indijskih muslimanov. Modi te očitke zanika.

V New Delhiju se je v nedeljo zvečer več tisoč protestnikov zbralo pred univerzo Jamia Millia Islamia in sedežem policije. Policisti so jih poskusili razgnati s solzivcem in gumijevkami. Protestniki so zažgali štiri avtobuse in dve policijski vozili.

Policija je vdrla v kampus omenjene univerze, po poročanju indijskih medijev je bilo pri tem poškodovanih okoli 100 študentov in deset policistov. Policija je pridržala okoli 50 ljudi, ki so jih po noči, preživeti za rešetkami, danes izpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Uttar Pradeshu na severu Indije so po protestu v mestu Aligarh, kjer živi velika muslimanska skupnost, v zahodnem delu te zvezne države onemogočile dostop do svetovnega spleta.

Žarišče protestov je sicer v severovzhodnih zveznih državah, kjer že dolgo tlijo medetnične napetosti. Tam ljudje nasprotujejo zakonu o državljanstvu, ker se bojijo, da bo več sto tisoč priseljencem iz Bangladeša, med katerimi so številni hindujci, omogočil, da ostanejo v Indiji.

V zvezni deželi Assam, kjer je bilo v minulih dneh v spopadih med protestniki in policijo ubitih šest ljudi, se je v nedeljo zvečer na protestu zbralo več tisoč ljudi. O incidentih niso poročali.

Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice je minuli teden izrazil zaskrbljenost, da bi zakon lahko spodkopal zavezanost enakosti pred zakonom, ki je zapisana v indijski ustavi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen