Stavka zaposlenih v pariškem javnem prometu najmanj do ponedeljka

0

Zaposleni v pariškem javnem prometu bodo stavkali najmanj do ponedeljka, so danes sporočili sindikati. Stavka zaposlenih v javnem prometu, učiteljev in delavcev v nekaterih drugih dejavnostih se je v Franciji začela danes, njeno trajanje pa ni vnaprej določeno. Promet v prestolnici je ohromljen, velike težave so tudi v nekaterih drugih mestih.

Zaradi stavke je bilo danes odpovedanih 90 odstotkov hitrih vlakov, zaprtih pa je tudi 11 od 16 linij pariške podzemne železnice. To je v jutranji prometni konici povzročilo kaos na cestah, saj so se tisti, ki si niso vzeli prostega dne, v številnih primerih namesto z javnim prevozom na delo odpeljali z avtomobilom.

Stavka kontrolorjev letov je povzročila tudi odpovedi v letalskem prometu, zaradi stavke učiteljev pa so ostale zaprte številne šole.

Sindikati so že pred začetkom stavke poudarili, da njeno trajanje ni vnaprej določeno in da bodo stavkali vse do uresničitve zahtev. Sindikat UNSA, ki zastopa zaposlene v pariškem javnem prometu, je danes popoldne sporočil, da lahko Parižani prometni kaos pričakujejo vse do ponedeljka zvečer.

Glavna zahteva stavkajočih je opustitev načrtovane reforme pokojninskega sistema, s katero želi predsednik Emmanuel Macron uvesti univerzalni pokojninski sistem, ki bi odpravil bonitete zaposlenih v državnih prevoznih in komunalnih podjetjih. Poseben status med drugim uživajo tudi mornarji, odvetniki in zaposleni v pariški operni hiši.

Zaposleni ukinitvi bonitet, ki so lahko v obliki pravice do višje pokojnine ali zgodnejše upokojitve, nasprotujejo. “Ideja socialne koncentracije, ki je po Macronovih besedah tako pomembna, v bistvu ne obstaja,” je za televizijo BFM dejal vodja sindikata CGT Philippe Martinez.

Po besedah analitikov bo stavka ključni preizkus za Macrona, ali mu dejansko lahko uspe udejanjiti tako radikalne spremembe. Proti tem in nekaterim drugim njegovim načrtom protesti potekajo že več mesecev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen