Sodišče katalonskemu predsedniku za 18 mesecev prepovedalo opravljanje javne funkcije

0

Sodišče v Barceloni je danes presodilo, da katalonski predsednik Quim Torra 18 mesecev ne sme opravljati javne funkcije, ker med predvolilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Španiji ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb.

Sodba še ni pravnomočna. O njej bo odločalo še špansko vrhovno sodišče, kar bi lahko trajalo več mesecev. Če bo potrjena, bi lahko v Kataloniji sklicali predčasne volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska volilna komisija je marca Torri naložila, da mora zaradi spoštovanja institucionalne nevtralnosti pred volitvami odstraniti simbole v podporo katalonski neodvisnosti.

Sporen je bil predvsem napis na zgradbi katalonske vlade “Svoboda za politične zapornike in izgnance”. Ob njem je bil rumen trak, na katerem je bila izražena podpora devetim priprtim katalonskim politikom, ki so bili oktobra obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi svoje vloge v poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.

Katalonska vlada je prezrla dva roka, ki ji ju je za odstranitev napisa postavila volilna komisija. Popustila je šele tik pred načrtovanim policijskim posredovanjem.

Katalonsko višje sodišče je presodilo, da je Torra izkazal močno, večkratno in trmasto upiranje navodilu volilne komisije, ki je bilo skladno z zakonom.

Torra je med enodnevnim sojenjem minuli mesec dejal, da volilna komisija po njegovem mnenju ni imela pravice ukazati odstranitve simbolov, ker da je na hierarhični lestvici nižje kot predsednik Katalonije. Prav tako ni želel odgovarjati na vprašanja tožilca, odgovarjal je le na vprašanja svojih odvetnikov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen