Slovenija in BiH za poostritev nadzora zunanjih meja EU

0

Predsednik republike Borut Pahor in člani predsedstva Bosne in Hercegovine, ki so danes začeli dvodnevni obisk v Sloveniji, so po srečanju v predsedniški palači poudarili, da bi morali za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam poostriti nadzor zunanjih meja Evropske unije. Migranti v BiH namreč pridejo preko držav članic EU, so poudarili.

Ena od prioritet nove Evropske komisije bi morala biti tudi ureditev migrantske politike, je dejal Pahor na novinarski konferenci. V okviru tega bi morali zaostriti nadzor na zunanjih meja Evropske unije in tako preprečiti nezakonite migracije.

Migranti namreč po prvem prečkanju zunanjih meja EU nadaljujejo pot čez BiH in tam obstanejo, ko jim ne uspe prečkanje meje na Hrvaško oz. jih hrvaške oblasti vrnejo v BiH, so pojasnili predsedniki na novinarski konferenci.

“Zato se mi zdi, da moramo narediti korak naprej pri iskanju rešitev v Evropski uniji zato, da na področju Zahodnega Balkana ne bi prišlo do približno enakih zahtevnih situacij, ko smo jim bili priča pred nekaj leti,” je opozoril Pahor.

Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić se je strinjal s tem in dejal, da bi morali problem migracij reševati predvsem tam, kjer nastanejo. BiH ne more rešiti vprašanja namestitve in zaščite teh migrantov, ki si želijo na Zahod, je dodal.

Tudi srbski član predsedstva Milorad Dodik je opozoril, da bi lahko prišlo do nove humanitarne krize. Dodal je, da v BiH ne potrebujejo niti evropskega denarja niti migrantov in da je treba problem rešiti na drug način.

Po prepričanju Komšića ni mogoče še naprej samo reagirati na težavo, ampak je potrebna celostna rešitev za migrante, ki bo v skladu z mednarodnimi konvencijami. “Slovenija jih vrača na Hrvaško, Hrvaška nam in mi naprej v Srbijo, Črno goro in kam še vse. Tako ne moremo, tako se ne rešuje teh problemov, gre za ljudi, treba je upoštevati njihovo dostojanstvo,” je bil kritičen Komšić.

Veliko upanja tako polagajo na Bruselj, da se bo soočil s težavo na svoji vzhodni meji in da bodo našli rešitev, ki bo primeren odgovor tudi na morebitno prihodnjo migrantsko krizo.

Predsedstvo BiH je s Pahorjem spregovorilo tudi o napovedani vrnitvi državljanov BiH iz Sirije ta konec tedna, med katerimi bodo predvidoma ženske in otroci. Pahor je na novinarski konferenci pojasnil, da sta obveščevalni službi obeh držav v kontaktu in si izmenjujeta vse potrebne informacije, da bi preprečili morebitne incidente, ki bi vzbujali občutek strahu med državljani.

Med osrednjimi temami današnjih pogovorov je bila še evroatlantska perspektiva BiH. Člani predsedstva BiH so zagotovili, da BiH še vedno stremi k članstvu v EU. Pahor je ponovil, da bi morala povezava nadaljevati širitveni proces in da bo imela naslednjo priložnost marca, ki jo mora izkoristiti, če ne želi izgubiti verodostojnosti.

Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović je ocenil, da je bila to najbolj pomembna tema in da bi morala Evropska komisija to imeti za prednostno nalogo.

Pahor je zagotovil, da bo Slovenija še naprej delovala v smeri evropske perspektive Zahodnega Balkana, obenem si želijo razumevanje odločevalcev v Bruslju, da je širitev geopolitično vprašanje.

Ob podpisu dogovora o vzpostavitvi t. i. mini schengna med Srbijo, Severno Makedonijo in Albanijo pa je Pahor opozoril, da to ne sme biti alternativa širitvenemu procesu, ampak bi moral postati iniciativa, zaradi katere bi lahko postal Zahodni Balkan še bolj privlačen za EU, “da bi postal magnet za širitev, ne pa z vidika Bruslja problem za širitev”.

Tudi Komšić je pozdravil idejo o mini schengnu, saj je vsako sodelovanje dobro in bi lahko v Bruselj prineslo sporočilo, da je regija sposobna sodelovati v neki širši integraciji.

Predsedstvo BiH, ki mu predseduje hrvaški član Željko Komšić, člana pa sta Šefik Džaferović in Milorad Dodik, je na povabilo Pahorja danes začelo svoj prvi uradni obisk v Sloveniji. Na novinarski konferenci po srečanju so skupaj s Pahorjem vsi potrdili tudi prijateljski odnose med državama. Pahor pa je poudaril, kako pomembno je Sloveniji, da se na obisku mudijo vsi trije člani, saj je to redkost.

Bivše predsedstvo je bilo na obisku v Sloveniji marca 2015. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen