Škotska bi izvedla nov referendum, zato premierka prosi London za pooblastila

0

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes pozvala britansko vlado, naj pristane na pogajanja in tudi odobri organizacijo novega referenduma o neodvisnosti Škotske. Demokracija mora in bo zmagala, je pred novinarji v Edinburghu zatrdila Sturgeonova, ki je tudi ponovila, da Škotska noče vlade premierja Borisa Johnsona, ki bi jo popeljala iz EU.

“Danes pozivamo britansko vlado k pogajanjem in odobritvi prenosa pooblastil, ki bi omogočil škotskemu parlamentu organizacijo referenduma o neodvisnosti,” je dejala Sturgeonova, ki je tudi na čelu Škotske nacionalne stranke (SNP).

Na uradni spletni strani škotske vlade so ob tem tudi objavili poseben dokument, v katerem so na 39 straneh začrtane glavne smernice osamosvojitvenega projekta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kot razgrinja ta dokument, ima škotska vlada jasen demokratičen mandat, da ljudem ponudi možnost glede prihodnosti na referendumu o neodvisnosti, britanska vlada pa ima demokratično dolžnost, da to prizna,” je dejala Sturgeonova.

O tem, ali referendum dejansko lahko poteka, odloča osrednja vlada v Londonu. Johnson je doslej pozive Sturgeonove, ki želi nov referendum izvesti v drugi polovici leta 2020, že večkrat zavrnil.

Škotska SNP, ki želi, da Škotska ostane v EU, je na predčasnih parlamentarnih volitvah pred tednom dni uspelo osvojiti 48 od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem. To je 13 več, kot jih je imela stranka v prejšnjem sklicu.

S tem so Škoti večinsko obrnili hrbet konservativcem in Johnsonu, ki namerava državo popeljati iz Evropske unije do konca januarja, saj so prejeli le šest mandatov, pred tem so jih imeli 13.

Medtem ko je na referendumu o brexitu leta 2016 52 odstotkov Britancev glasovalo za izstop iz EU, jih je bilo na Škotskem 62 odstotkov za obstanek v povezavi.

Na referendumu leta 2014 so sicer Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki, a Sturgeonova trdi, da so se okoliščine z referendumom o brexitu bistveno spremenile. Dodatno je njene namere potrdil izid na predčasnih volitvah. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen