SDS zahteva nujno sejo komisije za nadzor javnih financ na temo Telekoma Slovenije

0

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali problematiko neučinkovitega upravljanja Telekoma Slovenije. Kot so izpostavili, družba sodi med največje državne naložbe in predstavlja pomemben vir prihodkov državnega proračuna, njena tržna kapitalizacija pa iz leta v leto upada.

Telekom Slovenije sodi med največje državne naložbe, so zahtevo za sklic nujne seje komisije začeli v poslanski skupini SDS. “Tržna kapitalizacija družbe Telekom Slovenije je 18. novembra letos znašala dobrih 371 milijonov evrov, kar pomeni, da je vrednost države v tej družbi neposredno in posredno znašala dobrih 268 milijonov evrov,” so izpostavili in dodali, da je družba tudi eden največjih izplačevalcev dividend.

“Žal pa vrednost družbe Telekom Slovenije oziroma njena tržna kapitalizacija iz leta v leto upada. Družba tudi čedalje težje zagotavlja visoke dividende oziroma je izplačilo le teh v prihodnosti ogroženo, kar bo imelo negativen vpliv tudi na javne finance,” so opozorili v poslanski skupini SDS.

Krivda za upadanje vrednosti družbe Telekom po prepričanju predlagateljev seje leži v neuspešnem in neučinkovitem upravljanju, ki se kaže v številnih aferah in primerih slabega korporativnega upravljanja. Kot zadnji primer neuspešnega in neučinkovitega upravljanja so navedli afero Antenna. Ob tem so dodali, da so vprašanja malih delničarjev v zvezi s to afero na avgustovski skupščini ostala neodgovorjena.

Telekom Slovenije je sicer v minulih dneh Antenno podjetje preimenoval v Planet TV ter odpoklical direktorico Petro Šušteršič. Slednji je mandat potekel 30. novembra, s 1. decembrom pa je vodenje družbe prevzel Rolando Žel.

“Skupščino je zaznamoval svojevrsten škandal in v nebo vpijoč primer slabega upravljanja državnih naložb, saj se je ni udeležil nobeden izmed devetih nadzornikov, manjkal pa je tudi predsednik uprave. Tako je poročilo o delu nadzornikov prebral kar predsedujoči na skupščini,” so bili še kritični.

V opozicijski stranki komisiji v sprejem predlagajo tri sklepe. S prvim bi komisija vlado pozvala, da SDH naloži pripravo poročila o uspešnosti, učinkovitosti in gospodarnosti naložbe v družbo Antenna TV SL ter poročilo o ravnanju članov organov nadzora in uprave družbe Telekom v primeru spora z družbo Antenna Group glede družbe Antenna TV SL.

Komisija naj po predlogu SDS vlado tudi pozove, da SDH naloži pripravo odziva na vprašanja, ki so jih v Društvu malih delničarjev Slovenije glede problematike družbe Antenna TV SL postavili na skupščini. Prav tako naj komisija vlado pozove, naj SDH naloži, da v poročilu navede podatke o odpravninah bivših predsednikov oziroma članov uprave Telekoma Slovenije, še pozivajo v SDS. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen