S slavnostno sejo senata obeležili stoti rojstni dan ljubljanske univerze

0

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je natanko na stoti rojstni dan univerze na slavnostni seji senata podelil najvišja priznanja univerze. Naziv častni doktor je prejel Kenneth Brian Frampton, naziv častni senator Ivan Jurkovič, plaketo Pro Universitate labacensi pa pater Jože Kokalj. Univerza je danes prejela tudi novo rektorsko verigo.

Slavnostna seja senata je potekala v zbornični dvorani, kjer je imel pred natanko sto leti prvo predavanje v slovenskem jeziku Fran Ramovš. Z začetnih petih ustanovnih članic univerze se jih je razvilo kar 26. Dekani članic so se seje senata, kot vsako leto, udeležili, oblečeni v oblačilo s pokrivalom in pripadajočo verigo.

Univerza je prvo rektorsko verigo prejela ob svoji desetletnici leta 1929. Ima jo še danes, menjavali so se le njeni obeski, rektorji pa so jo nosili na vseh pomembnejših slovesnostih. Danes je univerza prejela novo rektorsko verigo po prvotnih načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, ki jo podarja Mestna občina Ljubljana. Papiču jo je predal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je rektorju zaželel, da bi jo nosil še “nadaljnjih 100 let”. Po Papičevih besedah pa nov rektorska veriga predstavlja pomemben simbol povezanosti med mestom Ljubljana in slovensko osrednjo univerzo.

Letos je naziv častni doktor prejel Kenneth Brian Frampton z Univerze Columbia v New Yorku za izjemno delo na področju znanosti in umetnosti arhitekture ter za prispevek k mednarodnemu ugledu ljubljanske fakultete za arhitekturo. Naziv častni senator je prejel Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, za njegovo izjemno delo pri človekovih pravicah.

Pater Kokalj je prejel plaketo Pro Universitate labacensi za intenzivno sodelovanje z ljubljansko akademijo za glasbo, ki ji je nudil materialno podporo, mladim umetnikom in profesorjem je bil pokrovitelj.

Zlato plaketo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda univerze je prejelo 15 profesorjev. Prvič so podelili tudi zlato plaketo skupinam za izvedbo pomembnega znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega projekta v zadnjih dveh letih. Listine za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke je prejelo osem mladih visokošolskih učiteljev in sodelavcev.

Stoti rojstni dan univerze bo zaokrožila še drevišnja slavnostna akademija, na kateri bo predsednik republike Borut Pahor univerzi vročil državno odlikovanje red za izredne zasluge. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen