Plenković: Začasni odvzem delnic Mercatorja večji problem za Slovenijo kot za Hrvaško

0

Odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence, da Agrokorju začasno odvzame delnice Mercatorja, je večji problem za Slovenijo kot za Hrvaško, je med današnjim obiskom v Rimu ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Meni, da je odločitev slovenskega varuha konkurence “zunaj vseh okvirjev in praks”.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sklep o zasegu delnic izdala za zavarovanje plačila globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi nepravilno izvedenega prevzema kostelske polnilnice vode Costella, ki ga je nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić izvedel pred tremi leti.

Plenković je danes spomnil, da je odločitev AVK nepravnomočna. Prepričan je, da je takšna poteza absolutno neprimerna in krši pravice družbe, ki se bo pritožila na odločitev, postopek pa bo najverjetneje dolgotrajen. Izpostavil je, da gre za primer iz leta 2016, še preden so v Agrokorju uvedli izredno upravo.

Plenković je še zavrnil trditve, da je zaseg delnic povezan z arbitražnim sporom, in potrdil, da se je v Rimu ob robu srečanja srednjeevropske pobude pogovarjal tudi s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina.

V Fortenovi, naslednici zdravega jedra propadlega Agrokorja, ki je od leta 2014 lastnik Mercatorja, so v sredo napovedali, da se bodo za zaščito svoje lastnine borili z vsemi pravnimi sredstvi. Dejali so, da gre za razlastitev zasebne lastnine Agrokorja, brez odločitve sodišča, ki bi to omogočala, in brez veljavne pravne podlage. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen