Nekdanji pakistanski predsednik Mušaraf zaradi veleizdaje obsojen na smrt

0

Nekdanjega predsednika Pakistana Perveza Mušarafa je sodišče v Islamabadu danes obsodilo na smrt. Tričlanski sodni senat ga je z dvema glasovoma proti enemu obsodil na podlagi obtožbe veleizdaje, ki nad njim visi od leta 2013. Mušaraf je sicer trenutno v Dubaju, kamor je leta 2016 odšel na zdravljenje.

Mušaraf je oblast v Pakistanu z vojaškim udarom prevzel leta 1999 in je nato od leta 2001 do leta 2008 zasedal položaj predsednika države.

Obtožbe, na podlagi katerih je bil danes obsojen, se nanašajo na kršitev ustave leta 2007, ko je v prizadevanjih za podaljšanje svojega mandata uvedel izredne razmere. To njegovo dejanje je takrat sprožilo proteste in leta 2008 je odstopil s položaja, poroča britanski BBC.

Ko je bil leta 2013 za premierja izvoljen Navaz Šarif – Mušarafov stari tekmec, ki ga je z udarom leta 1999 odstavil -, je proti Mušarafu sprožil sodni postopek zaradi izdaje. Marca 2014 je bil nekdanji general tudi uradno obtožen veleizdaje.

Mušaraf trdi, da je primer politično motiviran. Poteze, ki jih je sprejel leta 2007, so bile po njegovih besedah v dogovoru z vlado. A sodišče je njegove trditve zavrnilo in očitajo mu nezakonito ravnanje.

V skladu s pakistansko ustavo vsakomur, ki je obsojen veleizdaje, grozi smrtna kazen.

Mušaraf sicer od leta 2016 živi v Dubaju in je doslej kljub številnim pozivom odločno zavračal prihod na sodišče. V začetku meseca je iz bolniške postelje objavil video izjavo, v kateri primer proti sebi označuje za neutemeljenega. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen