Nato ostaja enotna in trdna zveza

0

Voditelji 29. držav članic zveze Nato so danes na vrhu v Londonu potrdili enotnost zavezništva, kljub določenim razhajanjem v stališčih, je po koncu zasedanja Severnoatlantskega sveta sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. V sklepni izjavi so potrdili pomen poštene delitve bremen in napovedali nadaljnjo krepitev obrambnih proračunov.

Kot je poudaril Stoltenberg, so zaveznice danes še enkrat več zelo jasno podčrtale pomen 5. člena washingtonske pogodbe, da bi bil napad na eno članico napad na vse. “Vsi za enega, eden za vse,” je ponovil geslo zavezništva. Še posebej je poudaril, da gre za zagotavljanje obrambe, ne pa za priprave na vojno.

Poudaril je, da Nato že 70 let zagotavlja mir in varnost v evroatlantskem prostoru. “Srečanje je znova pokazalo, da je Nato edini prostor, kjer Evropa in Severna Amerika vsak dan razpravljata, odločata in delujeta,” je dejal.

Glede obrambnih proračunov so se voditelji zavezniških držav strinjali, da bodo še naprej sledili zastavljenemu cilju, torej da bodo do leta 2024 za obrambo namenili dva odstotka bruto domačega proizvoda in od tega 20 odstotkov za investicije.

Stoltenberg je izpostavil, da se sredstva za obrambo povečujejo že peto leto zapored in da so evropske članice in Kanada v tem času sredstva zvišale za 130 milijard dolarjev. Do leta 2024 pa naj bi to znašalo že 400 milijard dolarjev. “Vendar pa so se voditelji strinjali, da bo treba storiti še več,” je še povedal Stoltenberg.

Na vrhu so zavezniki zvišali operativno pripravljenost zavezniških sil, potrdili odločenost skupnega boja proti terorizmu in se zavzeli za okrepitev ukrepov za zavarovanje kritične infrastrukture.

Govorili so o nadaljevanju odvračalnih ukrepov proti Rusiji ob hkratnem nadaljevanju strateškega dialoga, prvič pa so spregovorili tudi o Kitajski, je še povedal Stoltenberg. Kitajska predstavlja tako priložnosti, zlasti na gospodarskem področju, kot tudi izzive, zlasti na vojaškem, kjer se pospešeno razvija. V tem okviru jo želijo pritegniti tudi v prihodnje ureditve omejevanja jedrskega orožja, je še povedal generalni sekretar Nata. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen