Morales v Argentini zaprosil za azil

0

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales, ki je pred kratkim odstopil in se zatekel v Mehiko, je danes prispel v Argentino, kjer je zaprosil za azil. Pred tem je bil Morales na Kubi na medicinskih preiskavah, kjer pa je domnevno čakal na menjavo oblasti v Argentini. V torek je namreč kot novi predsednik zaprisegel levičarski Alberto Fernandez.

Prihod Moralesa v Buenos Aires je potrdil tudi argentinski zunanji minister Felipe Sola. Vodja diplomacije je potrdil, da je Morales zaprosil za azil, ki mu ga nameravajo odobriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morales je pred slabim mesecem po pritisku vojske odstopil. Pred tem so državo zajeli protesti zaradi volilne prevare na predsedniških volitvah 20. oktobra. Politično zatočišče si je poiskal v Mehiki, vodenje države pa je prevzela začasna vlada. Tako Morales kot njegovi privrženci v državi in zavezniki v regiji menijo, da se je v Boliviji zgodil državni prevrat.

Morales naj bi si izbral Argentino, ker je tam bližje svoji domovini kot v Mehiki, kar mu tudi omogoča lažja srečanja s svojimi zaupniki iz Bolivije. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen