Francija bo ob očitni prenatrpanosti z migranti sprejela 400 dodatnih prosilcev za azil iz Grčije

3

Francija bo Grčiji pri soočanju z migracijsko krizo pomagala s sprejetjem 400 prosilcev za azil, je danes napovedal francoski veleposlanik v Atenah Patrick Maisonnave.

“V prihodnjih mesecih bo Francija sprejela 400 oseb, ki so prispele na grško ozemlje,” je dejal veleposlanik. “Ne moremo pustiti Grčije brez pomoči sredi humanitarnega izziva,” je dodal, pri čemer je spomnil, da je Turčija večkrat zagrozila, da bo v Evropo poslala še več migrantov.

To bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prva večja premestitev prosilcev za azil iz Grčije od vrhunca migrantske krize leta 2015.

Evropska unija je takrat vzpostavila mehanizem za premestitev 160.000 prosilcev za azil iz Italije in Grčije v druge države članice v obdobju dveh let. Zaradi nasprotovanja predvsem vzhodnoevropskih članic Madžarske, Poljske in Češke je progam po premestitvi 29.000 prosilcev zamrl.

Nova konservativna vlada v Atenah se s težavo sooča z več sto migranti, ki v državo vsak dan prihajajo iz sosednje Turčije. Grčija je letos znova postala glavna točka za vstop migrantov in beguncev v Evropo. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je letos v Grčijo iz Turčije prispelo več kot 55.000 ljudi po morski poti in več kot 14.000 po kopnem.

Sprejemni centri po državi so večinoma prenapolnjeni. Grški premier Kiriakos Micotakis je minuli mesec priznal, da mu ni uspelo prepričati kolegov iz EU, da bi njihove države sprejele vsaj mladoletnike brez spremstva.

Francoski veleposlanik je tudi napovedal, da bo njegova država okrepila sodelovanje z Grčijo z napotitvijo strokovnjakov za boj proti tihotapljenju ljudi, v sprejemne centre pa je pripravljena napotiti tudi prevajalce, zdravnike in psihologe, še poroča AFP. (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
 1. bruh pravi

  o, da bili RES prosillci za azil…….

 2. bruh pravi

  upajmo le ,da naši sinovi in vnuki ne bodo en dan gledali na naše odločitve in na našo molčečnost slabše kot sodelovanje z nacifašisti in komunisti……..uapjmo, da se motimo…..

 3. PINO pravi

  Vse Pakistance, Maročane, Turke, Alžirce, Tunizijce, …. Afganistance in ostalo rajo POSLAT nazaj domov.
  Tam kje je vojna naj izberejo stran in naj se borijo za svojo domovino.
  Mi naše otroke…..ne smemo obremenit z temi PODGANAMI.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen