Bratuškova zaradi nepodpore Mlinarjevi čisto izgubila živce: “Če koalicija ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve!”

9

Predsednica SAB Alenka Bratušek vztraja, da je zagotovitev glasov za izvolitev ministrske kandidatke Angelike Mlinar naloga premierja Marjana Šarca. V primeru neizvolitve kandidatke bi na Šarčevem mestu odstopila, je danes dejala Bratuškova. Sicer pa se bodo v SAB, če Mlinarjeva ne bo izvoljena, temeljito pogovorili, ali bodo še v koaliciji.

Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po torkovem večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Razpravo je sicer zaznamovala burna razprava o državljanstvu Mlinarjeve.

DZ bo o njej glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev. A za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov. Da bodo proti njeni izvolitvi, napovedujejo v opozicijskih SDS, Levici, NSi in SNS, ki pa imajo v DZ večino. Tudi od koalicijske DeSUS ni pričakovati enotne podpore. A vedno bolj glasne so govorice, da bo na koncu Jelinčičeva SNS le zagotovila potrebne glasove, saj se Zmagu Jelinčiču nikakor ne mudi na predčasne volitve.

Bratuškova je v izjavi v DZ danes opozorila, da je Mlinarjevo DZ v imenovanje predlagal premier in to ne bo, če bo izvoljena, ministrica stranke SAB, ampak vlade Marjana Šarca. Tako bi pričakovala od Šarca več aktivnosti, da v DZ zagotovi podporo za njeno izvolitev.

Na vprašanje, ali torej Šarec ni opravil domače naloge, je odgovorila, da je dejstvo, da manjšinska vlada na parlamentarnih odborih nima večine. Kot je povedala, je Šarca že pred mesecem dni vprašala, kje in kako bo kandidatki ali kandidatu zagotovil podporo. “Zelo dolgo ve, da je v naših očeh to absolutno njegova naloga in naloga koalicije, če sploh še je,” je ostra Bratuškova.

Kandidatke za zdaj ni podprl koalicijski DeSUS. Po besedah Bratuškove je to vprašanje za to stranko in za predsednika vlade. “Menim, da je ta odnos tudi eden od glavnih razlogov za to, da je kandidatka ostala brez glasov DeSUS,” je dejala Bratuškova. Po njenih navedbah je naloga koalicije, da deluje: “Če ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve.”

Bratuškova je pojasnila, da bi bila neizvolitev Mlinarjeve v DZ velika nezaupnica vladi, še najbolj pa prvemu med ministri. Po njenih besedah v SAB lahko oz. so se vedno pripravljeni pogovarjati glede podpore v poslanskih skupinah, a ekipo sestavlja predsednik vlade. “On je odgovoren za to, da to zgodbo sestavi tako, da bo lahko vlada delovala še naprej,” je dodala.

Na vprašanje, ali stranke SAB v primeru neizvolitve Mlinarjeve ne bo več v koaliciji, je Bratuškova odgovorila, da se bodo o tem temeljito pogovorili.

Po odločitvi parlamentarnih odborov glede Mlinarjeve po besedah Bratuškove za SAB ni razočaranja, saj da je Mlinarjeva zaslišanje strokovno opravila več kot vrhunsko, odgovorila na vsa vprašanja. Prepričani so, da je strokovno in politično kvalificirana, da bi več kot odlično vodila Službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko.

So pa v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih. “Celo življenje se Mlinarjeva bori, da lahko govori slovensko, celo življenje posluša očitke na Koroškem, ker se bori za Slovenijo in za slovenski jezik. In potem ji nekdo upa v slovenskem DZ oporekati narodnost ter državljanstvo. Tukaj pa mislim, da so kolegi, ki se sicer razglašajo za ne vem kako velike domoljube, presegli vse normalne meje,” je dejala Bratuškova.

Kot je dodala, je stranka dobila veliko odzivov ljudi, ki pravijo, da kaj tako nespodobnega v Sloveniji še niso videli in slišali. Bratuškova se je, kot predsednica stranke in ministrica, opravičila “vsem Slovencem, ki živijo izven naših meja, za to kar so v torek morali poslušati”. (sta)

Št. komentarjev: 9
 1. Joško pravi

  Halo Alenka ,ne delaj piz….. zaradi ene tvoje prijateljice,ki ne bo dobila podporo v parlamentu,naj ostane na plačilni listi sosedov
  lp
  Joško

 2. Dani pravi

  Mah Bratuškova blefira na veliko, tudi ona ve da je SAB zaključena politična zgodba…

 3. bruh pravi

  kućanove mafijske nestrpne, ogabne, levićarske, sovražne, NESPOSOBNE, nedemokratićne post-komunistićne smrdeče svi nje….nič več nič manj…ajd..

 4. jože pravi

  Saj ni čudno,saj imamo Slovenci vse v svojih rokah.Župan glavnega mesta je Srb,predsednik baje Šiptar in bodoča ministrica Avstrijka.

  1. Pubec pravi

   Res naj pospravi kovčke in ostane doma ter še kaj zašije, za politiko tako ni! Vendar bi enako svetoval še marsikomu!

 5. Viktor pravi

  “Če koalicija ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve!”

  No, končno jo je srečala pamet. Pa srečno, neroda.

 6. raft pravi

  Vodušek se sprašuje:
  Kdo bo prevzel morebitno odgovornost za padec vlade Marjana Šarca in odprl pot novi vladi Janeza Janše?
  —————————-
  Ne morem verjeti, da lahko prevzame vodenje vlade celo nekdo, ki je zmagal na volitvah.

 7. quantum pravi

  Kakšni kekci tile v šarčevi vladi, pa še tale mlinarjeva po vrhu… tragedija slovenica 🙂

 8. haapy yack pravi

  hoj
  Vodušek je propadel novinar.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen