ZN pozvali Grčijo k izboljšanju pogojev v migrantskih centrih

0

Visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi je ob današnjem obisku na grškem otoku Lezbos Atene pozval k takojšnjemu ukrepanju za izboljšavo “bednih” razmer v prenapolnjenih migrantskih centrih na grških otokih.

“Te življenjske pogoje je treba takoj izboljšati,” je povedal Grandi po obisku migrantskega centra na Lezbosu. “Ne glede na status teh ljudi, ne moremo sprejeti, da živijo v tako bednih pogojih, pri čemer so izpostavljeni nasilju in izkoriščanju,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Izrazil je tudi podporo načrtu grškega premierja Kiriakosa Micotakisa za premestitev več kot 4000 mladoletnih migrantov z otokov na celino, potem ko EU ni želela sprejeti 3000 mladoletnikov.

“Zelo me skrbi in vem, da tudi premierja zelo skrbi za otroke (…) vsi skupaj moramo narediti vse, kar lahko, da pomagamo otrokom,” je povedal Grandi, ki se bo še danes srečal z Micotakisom. “Evropa mora narediti več za Grčijo,” je poudaril.

Grška vlada je pretekli teden napovedala, da bo zaradi naraščajočega števila prihodov migrantov in preobremenjenosti namestitev zaprla tri največje migrantske centre na otokih Lezbos, Hios in Samos. Namesto njih bodo zgradili zaprte centre za identifikacijo, premestitve in deportacije. Vsak bo lahko sprejel po najmanj 5000 ljudi.

Oblasti na Lezbosu in Samosu so že izrazile nasprotovanje gradnji novih centrov.

Po podatkih grške vlade je na otokih v Egejskem morju že več kot 39.000 prosilcev za azil, dnevno pa jih prihaja več sto novih. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) jih je trenutno v centrih na celini že 22.000.

Poleg tega so Atene pretekli teden napovedale popolno zaprtje vstopnih točk za migrante. Na kopenski meji s Turčijo bodo namestili dodatnih 400 nadzornikov, na otokih pa dodatnih 800. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen