Vroče na južni meji: Policisti v Planini v Podbočju legitimirali 41 pripadnikov Štajerske varde, sedmim odvzeli domnevno orožje!

7

Policisti so dopoldne med nadzorom meje v Planini v Podbočju opazili oboroženo skupino oseb, oblečenih v maskirna oblačila. Za 41 oseb so preverili istovetnost, sedmim pa tudi zasegli orožje oziroma predmete, podobne orožju, ki gredo na analizo, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Anton Štubljar.

Kot je v izjavi za medije dejal Štubljar, bodo zaseženo orožje oziroma predmete, podobne orožju, poslali na nadaljnjo analizo, s katero bodo ugotavljali, v katero kategorijo orožja sodijo. V kolikor bodo ugotovili, da gre za prekršek, bodo osebam izdali obdolžilni predlog. Eni osebi so tudi izdali globo zaradi lažne naznanitve prekrška.

O vsem skupaj so obvestili okrožnega državnega tožilca, ki pa po besedah Štublarja v dogodku ni našel elementov kaznivega dejanja.

Po poročanju POP TV danes pri lovski koči v Planini v Podbočju (občina Krško) poteka tabor samooklicane Štajerske varde, ki v vojaških formacijah daje vtis, da opravlja policijske naloge. Tudi vodja varde Andrej Šiško je na Facebooku zapisal, da je varda “ta konec tedna prisotna ob meji, na različnih lokacijah”.

Šiško je sicer medtem ustanovil že pet vard: štajersko, kranjsko, primorsko, koroško in prekmursko. Te sicer sledijo zgodovinskim slovenskim pokrajinam oz. deželam. Ravno danes in jutri zbirajo prijave za 6. tabor vseh slovenskih vard.

Po poročanju televizije so tabor zjutraj obiskali policisti, ki so udeležence legitimirali in nekaterim odvzeli orožje, za katerega pripadniki skupine trdijo, da so replike. Pozneje naj bi udeleženci tabora sami klicali policijo, češ da so na območju, kjer taborijo, opazili okoli 16 oseb, oblečenih v kamuflažna oblačila. Po informacijah POP TV naj bi bil klic namerno izzivanje policije.

Policija si sicer po besedah Štubljara prizadeva, da bi s spremembo zakonodaje prišla do boljših pogojev za delo, da bi lahko učinkoviteje preprečevali in odkrivali tovrstne odklone, “ki pomenijo varnostno tveganje”.

Policija je namreč v letih 2018 in 2019 ob povečanem migracijskem valu zaznala pogostejše ustanavljanje različnih (ne)uradnih gibanj, iniciativ in združenj, tako imenovanih vard. Pri njihovem ravnanju naj bi bili sporni predvsem nošenje enotnih imitacij uniform oziroma enotnih oblačil in imitacij orožja ter gibanje v bližini državne meje, pri čemer razglašajo, da varujejo državno mejo.

Vlada je zato ta teden obravnavala ukrepe, kako omejiti tovrstne skupine, a si bo za njihovo potrditev vzela še nekaj časa. Na ministrstvu za notranje zadeve so zaenkrat pripravili noveli zakona o nadzoru državne meje in zakona o javnem redu in miru. Slednja predvideva sankcioniranje nošenja imitacij orožja in uniform, če posamezniki ali skupine vzbujajo videz, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Varda bi se morala udeležit teh vaj.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=166&v=dfbUGoyS9SQ&feature=emb_title
  boditevcvetju

 2. raft pravi

  Pustite jim tiste plastične igrače. Zaplenite jim Ruske zastave in jih temu primerno kaznujte, ker z njimi marširajo po Sloveniji.

 3. mirror pravi

  Mi se vard nič ne bojimo. Vsaj nekdo, ki skrbi za državno varnost. To kar imamo, skrbi samo za varnost trenutne leve oblasti. Bojimo pa se naših ponorelih levih politikov, ki uvažajo priseljence in legalizirajo migrante, ki ilegalno pridejo v našo državo.

 4. Zaletel pravi

  Če bodo Šiškotove sankcionirali, naj še potem one maškare iz partizanskih postrojev, da imamo potem za vse enake vatle!

 5. bruh pravi

  če preganjajo te naj potem preganjajo tudi tiste komunistične levičarske smrdeče pra sce in svi nje na na titovih in komunističnih partizanskih smrdečih orgijah, kjer na posiljujejo tudi otroke…ajd…

 6. Bogdan pravi

  Šiško se tokrat ne bo tako zlahka predal, tokrat je z njim pol Slovenije!!!

 7. raft pravi

  Bogdan pravi Pred 10 ur
  Šiško se tokrat ne bo tako zlahka predal, tokrat je z njim pol Slovenije!!
  —————-
  Dokler bodo naokoli hodili z rusko zastavo me ni zraven.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen