V Bangladešu na smrt obsodili sedem islamistov zaradi napada na tujce

0

Protiteroristično sodišče v Bangladešu je danes na smrt z obešanjem obsodilo sedem islamskih skrajnežev zaradi napada v restavraciji v prestolnici Daka leta 2016, v katerem je bilo ubitih 20 civilistov, večinoma tujcev.

Obsojeni so zaradi napada, umora in financiranja terorizma, je sporočil tožilec Abdulah Abu. Enega od obtoženih so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu 1. julija 2016 so v restavraciji v diplomatski četrti napadalci s strelnim orožjem in mačetami ubili devet Italijanov, sedem Japoncev, Američana ter dva državljana Bangladeša, ki so jih zajeli za talce. Umrla sta tudi dva policista, preden je vojska vdrla v restavracijo in končala 11-urno zasedbo restavracije. V operaciji za osvoboditev talcev so ubili pet skrajnežev in rešili več kot 10 ljudi.

Skrajneži so z napadom hoteli opozoriti na skrajno skupino Islamska država in pokazati, da je močna tudi v Bangladešu, je povedal Abu. Dodal je, da je bil namen omadeževati podobo Bangladeša v svetu in destabilizacija te 165-milijonske večinsko muslimanske države.

Preiskovalci so ugotovili, da je bilo v napad vpletenih 21 ljudi, načrtovali so ga pet mesecev, tarča pa so bili tujci, da bi škodili ugledu države v mednarodni skupnosti.

Obtožili so samo osem osumljencev, saj so jih 13 ubili med operacijami proti skrajnežem, ki so jih po napadu izvajali po državi. V njih so varnostne sile v zadnjih treh letih ubile več kot sto skrajnežev, poroča dpa.

Na izreku sodbe so bili danes navzoči vsi obsojenci, pa tudi svojci nekaterih žrtev.

V preiskavi so tudi ugotovili, da so bili obtoženci pripadniki frakcije prepovedane islamistične skupine JMB iz Bangladeša. Odgovornost za napad je sicer prevzela Islamska država, a policija je vztrajno trdila, da ta džihadistična skupina v državi ni dejavna in da gre za napad omenjene lokalne islamistične skupine. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen