Sava izpolnila vse obveznosti iz prisilne poravnave

0

Družba Sava je skladno z načrtom finančnega prestrukturiranja pomembno znižala zadolženost, izpolnila pa je tudi vse obveznosti iz prisilne poravnave. Danes je poplačala finančne obveznosti do vseh upnikov z izjemo treh, ki so hkrati njeni lastniki (SDH, Kad in York), je sporočila Sava, ki na ravni skupine beleži rekordne rezultate.

Poslovna skupina Sava je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 90,7 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 49 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je v primerjavi z enakim obdobjem lani okrepil za 48 odstotkov na 21,2 milijona evrov, čisti devetmesečni dobiček skupine pa je dosegel 34,1 milijona evrov.

Ob koncu leta so prihodki Save, ki v zadnjih treh letih posluje z dobičkom, načrtovani v višini prek 100 milijonov evrov, družba in skupina pa naj bi leto končali rekordno, je že prejšnji teden v pogovoru za STA pojasnil glavni izvršni direktor družbe Gregor Rovanšek.

Dobro poslovanje je poleg uspešnega prestrukturiranja matične družbe posledica nadaljevanja dobrega poslovanja turističnih družb Sava Turizem in Hoteli Bernardin, je Sava danes navedla v sporočilu, objavljenem na svoji spletni strani.

Kot so poudarili, sta obe turistični družbi finančno stabilni in uspešni družbi, ki sta v zadnjih letih ob sočasnih investicijskih vlaganjih ter dolgoročni ureditvi finančnih obveznosti pomembno izboljšali poslovanje. V obdobju od januarja do septembra sta skupaj ustvarili 1,36 milijona nočitev, kar predstavlja 10 odstotkov vseh nočitev v Sloveniji.

Družbi nadaljujeta z investicijami v razvoj turizma, skladno s strategijo Poslovne skupine Sava in Save za obdobje 2019-2023 in bosta v letošnjem in prihodnjem letu za naložbe v turizmu skupaj namenili okoli 40 milijonov evrov.

Sava je sicer, kot omenjeno, tudi pomembno znižala zadolženost; ta je v primerjavi s koncem lanskega leta nižja za 56,2 milijona evrov. Največji vpliv na znižanje finančnih obveznosti v matični družbi in poslovni skupini ima prodaja delnic Gorenjske banke, ki jih je Sava prodala skladno z določili načrta finančnega prestrukturiranja.

Dobro poslovanje Save pripoznavajo tudi upniki, do katerih ima Sava še obveznosti in so hkrati tudi lastniki družbe; gre za Slovenski državnih holding (SDH), Kapitalsko družbo (Kad) in sklad York, s katerimi se je Sava nedavno dogovorila za petmesečni odlog plačila nekaj več kot 50 milijonov evrov terjatev.

“Poslovna skupina Sava kot največja slovenska turistična skupina z jasno začrtano strategijo, usmerjeno v razvoj in dvig konkurenčnosti na zahtevnem globalnem turističnem trgu pomembno prispeva tudi k uresničevanju strategije trajnostne rasti slovenskega turizma,” so še zapisali v Savi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen