Šabeder že (skoraj) vrgel puško v koruzo: Če je sredina odločitev odbora za zdravstvo nezaupnica mojemu delu, bom odstopil!

2

Minister Aleš Šabeder je sredino odločitev odbora DZ za zdravstvo, ki je podprl predlog Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z dopolnili koalicije, danes označil za del politike. A če je to nezaupnica njegovemu delu, bo odstopil, napoveduje. Pogovor s premierjem Marjanom Šarcem bo po Šabedrovih navedbah potekal tudi v tej smeri.

Po ministrovih navedbah je sicer prezgodaj govoriti o tem, ali bo Šarcu danes ponudil svoj odstop. “To je del politike, če pa je to nezaupnica, lahko tudi odstopim ob koncu dneva,” je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal minister za zdravje.

Na odboru DZ za zdravstvo so v sredo ob obravnavi predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v zakonski predlog vnesli uvedbo pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. To naj bi bil prvi korak, v naslednjem pa koalicija napoveduje progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

Minister sicer pripravlja celovit predlog prenove zakona o zdravstvenem varstvo in zdravstvenem zavarovanju. Sredina odločitev odbora je po Šabedrovih navedbah del politične volje, sledi pa celostna prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer bodo uredili solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli na zavod za zdravstveno zavarovanje, ter druge odprte zadeve. Dolgotrajno oskrbo urejajo v ločenem zakonu, a po ministrovih besedah razmišljajo o združitvi obeh dajatev.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v izjavi po koalicijskem srečanju zatrdil, da sredino dogajanje na odboru ne pomeni nezaupnice ministru. Spomnil je, da ministrstvo pripravlja zakon, v katerem bo še nadgradil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, uvedla pa se bo solidarnostna lestvica, ki bo upoštevala tudi dolgotrajno oskrbo. Poudaril je, da so v LMŠ vedno govorili o dveh korakih urejanja tega področja, in sicer o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v prvem in oblikovanju solidarnostne lestvice v drugem koraku. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. Jože pravi

    Šarko naj za ministra postavi Korlna.Edino Korl se na vse spozna!

  2. Bogo pravi

    Tale Nosferatu je samo v nekaj mesecih uničen zdravstveni sistem samo še bolj uničil. Naj kar gre, nihče ga ne bo pogrešal! Še najmanj pacienti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen