Mariborska gasilska brigada bo obeležila 70 let delovanja

0

Gasilska brigada Maribor bo z današnjo slovesnostjo v Unionski dvorani obeležila 70. let svojega delovanja. Dogodka se bo kot slavnostni govornik udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec, ob tem pa bodo mariborski poklicni gasilci v uporabo prevzeli novo gasilsko lestev. Organizirano gasilstvo v Mariboru sicer sega precej dlje v zgodovino.

Začetki organiziranega varstva pred požari v naših krajih segajo že v rimsko dobo, prvo prelomnico pa pomeni leto 1825, ko je bil izdan slovenski požarni red. Leta 1892 je mariborska požarna obramba dobila svoj prvi gasilski dom na Koroški cesti, župan Ivan Schmiderer pa je gasilcem leta 1914 podaril prvi gasilski avto.

Z začetkom leta 1949 pa je bila v Mariboru formalno ustanovljena gasilska narodna milica, v kateri je bilo prve dni le devet gasilcev, prostore pa so dobili v poštnih garažah na Tyrševi ulici. Leta 1963 so mariborski gasilci svoj dom dobili na sedanji lokaciji na takratni Metelkovi ulici, danes na Cesti proletarskih brigad.

Konec leta 2010 so pričeli s popolno obnovo gasilskega doma, v sklopu katere so na obstoječ objekt dogradili drugo nadstropje. Z njim so pridobili telovadnico in sodoben fitnes za redno vzdrževanje telesne pripravljenosti. Ob tem so od leta 2008 zamenjali skoraj vsa vozila in zaradi upokojitev precej pomladili ekipo. Mariborska enota skupaj z Gasilsko brigado Ljubljana edina sodi v najvišjo kategorijo, za katere odzivni čas lahko traja največ 60 sekund.

Gasilska brigada Maribor, na čelu katere sta direktor Aleš Ciringer in poveljnik Primož Osojnik, danes šteje okoli 65 operativnih gasilcev, skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi pa pokriva še 17 sosednjih občin. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen