Kitajska in ZDA nadaljujejo pogovore o prvi stopnji trgovinskega dogovora

0

Kitajski in ameriški predstavniki so po telefonu nadaljevali pogovore o prvi stopnji trgovinskega dogovora in sklenili, da bodo ostali v stiku glede preostalih odprtih vprašanj, so poročali kitajski mediji. Dogovor na prvi stopnji je prejšnji mesec že napovedal ameriški predsednik Donald Trump, vendar ta doslej še ni bil podpisan.

Pogajalci so se dogovorili, da bodo še naprej komunicirali in razrešili odprte dileme. Čeprav naj bi bili blizu dogovora, pa še ni jasno, kdaj naj bi ga tudi podpisali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajska si želi nižjih uvoznih carin v ZDA, medtem ko je ameriški predsednik Trump doslej zagotovil le, da se bo v primeru dogovora vzdržal uvajanja novih carin v prihodnje.

Kitajske oblasti pa so v nedeljo izdale direktivo, s katero želijo krepiti varovanje intelektualne lastnine, kar je predvsem želja ameriških pogajalcev.

Mesece trajajoča trgovinska vojna med Washingtonom in Pekingom duši globalno gospodarstvo in negativno vpliva na finančne trge. Kitajska in ZDA so si medsebojno naložile visoke carine na več sto milijard dolarjev dvostranske trgovinske menjave.

Trgovinski dogovor, o katerem je govora trenutno, je sicer le delni oz. dogovor prve faze. Z delnim dogovorom naj bi strani preprečili nadaljnje zviševanje carin in morda celo odpravili nekatere obstoječe, nato pa naj bi sčasoma sklenili celovit sporazum. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen