Izvršni odbor in svet DeSUS bosta potrjevala kandidature za januarski kongres stranke

0

Izvršni odbor in svet DeSUS bosta danes potrjevala kandidature za januarski volilni kongres stranke. Pri tem naj bi dva kandidata za vodenje stranke – kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in Borut Stražišar – izvršnemu odboru tudi pojasnila svoje stališče do zadržkov, ki ju ima do njune kandidature kadrovska komisija stranke.

Kadrovska komisija DeSUS je namreč ob obravnavanju kandidatur Pivčeve in Stražišarja ugotovila, da oba sicer izpolnjujeta formalne pogoje in ju je tudi uvrstila na listo za predsednico oziroma predsednika stranke. Hkrati pa je opozorila, da ima do obeh kandidatur vsebinske zadržke. Zato je predlagala, da se oba kandidata predstavita na naslednji seji izvršnega odbora.

Stražišar je za STA potrdil, da se bo seje izvršnega odbora udeležil, ministrica Pivčeva pa je tako ali tako članica izvršnega odbora.

Vsebinski zadržki kadrovske komisije glede Pivčeve se nanašajo na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji odborov DZ za kmetijstvo in za gospodarstvo. Glede Stražišarja pa ima komisija zadržek, ker se je v DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in je zato znotraj članstva malo poznan. Stražišar je sicer kandidiral na listi DeSUS na lokalnih volitvah leta 2018 in bil izvoljen za občinskega svetnika na Jesenicah.

Pivčeva je v ponedeljek v DZ povedala, da nima nobenih zadržkov, da svoj odgovor na pomisleke predstavi tudi izvršnemu odboru DeSUS, na vprašanje, ali za takšno odločitvijo kadrovske komisije stoji njen protikandidat, zdajšnji predsednik stranke Karl Erjavec, pa je odgovorila, da to težko komentira.

Da nima zadržkov glede kandidatur Pivčeve in Stražišarja, je v torek za STA dejal tudi član izvršnega odbora in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Tako v sredo pričakuje potrditev vseh kandidatov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen