Helikopterji Slovenske vojske letos poleteli na pomoč že 674-krat

0

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so oktobra poletele na pomoč 58-krat, od tega 10-krat na pomoč v gore, 47-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in enkrat za prevoz inkubatorja. Letos so tako na pomoč poletele že 674-krat, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so v oktobru tako prepeljale 59 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 67 ur.

Po podatkih Slovenske vojske so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje v letošnjem letu na pomoč poletele 674-krat. Od tega so 171-krat posredovale pri reševanju v gorah, 464-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 33-krat za prevoz inkubatorja in šestkrat sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 705 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle okoli 300.000 litrov vode in skupaj naletele 780 ur.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev človeškega življenja, so še zapisali na ministrstvu za obrambo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen