Ajatola Hamenej: Iran je preprečil nevarno zaroto

0

Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je danes proteste, ki so izbruhnili zaradi povišanja cen goriva, označil za nevarno zaroto, ki jo je Iran preprečil.

“Narod je preprečil globoko, obsežno in zelo nevarno zaroto. Veliko denarja je bilo porabljenega za uničenje, nasilje in ubijanje,” je dejal v govoru, ki ga je prenašala državna televizija.

Iranske oblasti so že prej obtožile svoje “sovražnike v tujini” – predvsem ZDA in Izrael – da so izzvali nemire in proteste, ki so trajali nekaj dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ajatola Hamenej je govoril pred prostovoljno provladno islamsko milico Basij.

Na Twitterju se je iranskemu narodu zahvalil, ob tem pa objavil fotografijo ponedeljkovih množičnih protestov v Teheranu v podporo vladi. “Narod je znova dokazal, da je mogočen in velik; premagal je veliko zaroto sovražnikov” je zapisal ter prst uperil proti “globalni aroganci in sionizmu”, kot Teheran označuje ZDA in Izrael.

Nekajdnevni protesti in izgredi so izbruhnili 15. novembra, potem ko je vlada nepričakovano občutno zvišala cene goriva. Protesti so se hitro razširili po državi, ponekod so se sprevrgli v nasilje, protestniki so požgali več deset bank, črpalk in policijskih postaj. Varnostne sile so jih zatrle, vendar obseg nasilja proti protestnikom ni jasen, predvsem zato, ker so oblasti zaprle dostop do interneta.

Po nekaj dneh so oblasti sporočile, da so protesti končani in da je bilo v izgredih ubitih pet protestnikov, aretiranih pa 500, med njimi 180 vodij. Nevladne organizacije za človekove pravice, med njimi tudi Amnesty International, na drugi strani navajajo, da je bilo ubitih najmanj 140 protestnikov, aretiranih pa 7000. Tudi Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo ubitih več deset ljudi.

Nevladna organizacija Human Rights Watch je iranske oblasti danes obtožila, da namerno prikrivajo dejansko število mrtvih in aretiranih med zatrtjem protestov. Teheran so pozvali k takojšnji objavi točnih podatkov in naj dovoli neodvisno preiskavo domnevnih zlorab.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek dejal, da so od Irancev prejeli skoraj 20.000 sporočil o zlorabah oblasti med zatrtjem protestov, vključno s fotografijami in video posnetki. S tem so se Iranci odzvali na poziv ZDA pred štirimi dnevi ob obljubi, da bo Washington zlorabe “razkril in sankcioniral”. Pričevanja so poslali preko kodirane aplikacije Telegram, je dejal Pompeo, poroča AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen