Tako razume Katičeva “oblast ljudstva”: Tudi če gre za krivične sodbe, se ministrica strinja, da jih sodniki še dalje izrekajo v imenu ljudstva!?

6

Pred skoraj mesecem dni, smo na portalu Politikis.si pisali, da je neprimerno, da se sodbe v Sloveniji še vedno izrekajo »v imenu ljudstva«, ki s sodbami, predvsem s tistimi, v katerih so kršene človekove pravice, nimajo prav nič, in jih velika večina posameznikov iz tega ljudstva zagotovo ne bi želela podpisati.

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na ministrico za pravosodje Andrejo Katič namreč naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s spremembo procesne zakonodaje glede izrekanja sodb in kot primer navedel, da se v Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem sodbe izrekajo “v imenu republike”.

In kaj pravi pravosodna ministrica Katičeva glede tega?

“Za razumevanje navedenega je treba izhajati iz ustavne ureditve Republike Slovenije. Slovenija je demokratična republika (1. člen Ustave Republike Slovenije;3 v nadaljevanju: Ustava), v kateri ima oblast ljudstvo, državljanke in državljani pa to oblast izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno (drugi odstavek 3. člena Ustave). Glede na navedeno pojasnjujem, da se sodbe v Republiki Sloveniji v vsakem primeru izrekajo in razglasijo v imenu ljudstva. Morebitna drugačna formulacija, v skladu s katero bi se npr. sodbe razglasile v imenu Republike Slovenije, tega ne bi spremenila, saj bi šlo še vedno za Republiko Slovenijo v kateri ima oblast ljudstvo.”

Katičeva dejansko sploh “ni razumela” poslanskega vprašanja, saj je v nadaljevanju svojega odgovora pisala o tem, “da oba procesna zakona določata redna in izredna pravna sredstva, ki so namenjena kontroli sodnih odločitev na prvi oziroma drugi stopnji.” A v tem sploh ni poanta!

Nekateri državljani v zvezi s »slabimi« sodbami opozarjajo, da sodniki v Sloveniji ob kršitvah zakonov/ustave, ki se zgodijo pri sojenju, sploh ne odgovarjajo, to odgovornost pa se potem avtomatsko – prek »sodb v imenu ljudstva« – prenaša na samo ljudstvo! Naj so bile te »slabe« sodbe spisane zaradi neznanja in nestrokovnosti sodnika/sodnikov ali celo namerno, je povsem neprimerno, da se sodbe v Sloveniji še vedno izrekajo »v imenu ljudstva«, ki s takšnimi sodbami nima prav nič in velika večina posameznikov iz tega ljudstva jih zagotovo ne bi želela podpisati.

Ne samo, da gre pri dikciji »v imenu ljudstva« za relikt prejšnjega totalitarnega režima, ki se je vedno skrival za »ljudstvom«, ob tem pa uprizarjal montirane politične procese, je ljudstvo v Sloveniji pri sodnih odločbah namenjeno le še kot ustavno okrasje, saj se je tudi pomen sodnikom porotnikov v zadnjih letih zelo zmanjšal, a to Katičeve, ki prihaja iz naslednice KP očitno ne zanima!

Odgovor Katičeve si lahko preberete tukaj: Odgovor Katic – PV izrekanje sodb v imenu ljudstva.

Št. komentarjev: 6
 1. svatne pravi

  Državna (in pravna) farsa v “Podtriglavju” je logična in neizogibna. Da se ta klavrna smešnica konča, je potrebno:
  – dokončati osamosvojitev skladno s tem, kar se je 26.6.1991 dejansko zgodilo in je zapisano v veljavnih dokumentih,
  – urediti realsocialistično-boljševistično pojmovno in besedno zmešnjavo (npr. prenehati ZAKONODAJATI ZAKONODAJO…)
  – sprejemati zakone, ki tekstovno (in vsebinsko) izpolnjujejo vsaj temeljne zahteve, da sta besedilo (in vsebina) sploh zakon,
  – prenehati s partijsko/CKjevsko tradicijo poljubnega branja in tolmačenja zapisanih zakonov. Zakon namreč velja, kot je zapisan. Razlagati (le če je nujno potrebno) ga sme izključno zakonodajalec.
  Za začetek pa je vsekakor najprej potrebno prebrati veljavni zakon o volitvah v državni zbor. Odkar je namreč ta zakon v veljavi (12.9.1992) so vsi volilni rezultati neveljavni (DVK razglaša lažnive podatke) in noben kandidat od tedaj ni bil izvoljen. Farsa v Podtriglavju je dejansko vrhunska – brez primere v zgodovini Vesolja.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Ja 1991 smo prestopil iz enga lagerja v drug lager.

 3. Nulla pravi

  Sramota od sramote tale rdeča katička!

 4. raft pravi

  Ma ta pra-sica , ki s Kontičem hodi v Beograd ni vredna, da jo pes poščije.

 5. linke pravi

  napaka da 91 leta ni bilo narejene ,ne lustracije ampak kastracije rdeče pijavke.

 6. Rokovnjac pravi

  Pa lustracijo se vedno lako izvedete,na na politicni nacn,pac pa vojaski,samo zdruziti se je treba!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen