Politico: Trump za svoja zborovanja dolguje desetim ameriškim mestom okrog 840.000 dolarjev

0

Ameriški predsednik Donald Trump poudarja, da je skupaj z republikansko stranko v tretjem četrtletju za svojo kampanjo za predsedniške volitve prihodnje leto zbral 125 milijonov dolarjev. A mestom, kjer je imel svoja zborovanja, doslej ni poravnal skoraj milijon dolarjev stroškov, ki so jih imela z zagotavljanjem varnosti.

Trump ima predvolilna zborovanja za leto 2020 praktično od trenutka, ko je leta 2017 prisegel na položaj. Njegovi podporniki na zborovanja prihajajo od blizu in daleč. Predsednik se redno hvali z ogromnimi množicami na zborovanjih in poudarja, da vedno veliko ljudi ostane zunaj, ker v dvoranah zmanjka prostora.

A na zborovanja pridejo tudi protestniki in nasprotniki in treba je poskrbeti za varnost. Pri tem sodelujejo lokalne oblasti s svojimi policisti, pa tudi reševalci in gasilci, kar mora plačati organizator, v tem primeru Trumpova kampanja.

Spletni medij Politico poroča, da denar od Trumpove kampanje terja najmanj deset mest, in sicer za skupno vsoto okrog 840.000 dolarjev. V četrtek se jim lahko pridruži tudi Minneapolis, ki gosti novo zborovanje.

Župan Minneapolisa, demokrat Jacob Frey je iz previdnosti na podlagi izkušenj drugih mest Trumpovi kampanji izstavil predračun. Ta predsedniku ni všeč, zato je župana napadel na Twitterju, češ da želi preveč denarja.

Neplačevanje računov je sicer stara Trumpova praksa iz poslovnega sveta preden je vstopil v politiko. Proti njemu in njegovim podjetjem je bilo skozi leta vloženih najmanj 60 tožb in 200 prijav oziroma zahtev za plačilo dolga.

Med njimi so gradbena podjetja, pleskarji, nepremičninski agenti in celo natakarji. Tožb bi bilo še več, vendar si ljudje, ki nimajo veliko denarja, niso upali na sodišče v strahu pred Trumpovo armado odvetnikov

Trumpova kampanja krivdo za kakršnekoli težave s stroški varovanja vali na tajno službo ZDA, ki varuje predsednika. Eden od šefov kampanje, Michael Glassner je sporočil, da delo z lokalnimi policijami usklajuje tajna služba in ne kampanja. Vsi računi morajo biti po njegovem izstavljeni tajni službi.

Tajna služba pa po drugi strani sporoča, da ni pristojna za plačevanje lokalnim policijam ker za to enostavno nima proračuna in ga nikoli ni imela. Ne glede na to ameriški policisti ostajajo eni najbolj zvestih Trumpovih podpornikov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen