Pentagon poziva Turčijo h koncu operacije v Siriji, če ne lahko sledijo “resne posledice” za Ankaro

0

Obrambni minister ZDA Mark Esper je Turčijo pozval, naj konča operacijo na severovzhodu Sirije, saj bi to lahko imelo “resne posledice” za Ankaro, je danes sporočil Pentagon. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bodo kljub grožnjam z vseh strani operacijo nadaljevali.

Esper je v četrtkovem pogovoru s turškim kolegom Hulusijem Akarjem “močno spodbudil Turčijo, naj preneha aktivnosti na severovzhodu Sirije”, so navedli danes na ameriškem obrambnem ministrstvu. “Medtem ko je sekretar znova potrdil, da cenimo naš strateški dvostranski odnos, vdor predstavlja tveganje za resne posledice za Turčijo,” je povedal ameriški minister.

Akarju je povedal, da bi zaustavitev turške operacije omogočila prostor za pogajanja, da bi “našli skupno pot za umiritev razmer, preden postanejo nepopravljive”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Esper je ponovil, da so ZDA odločno proti turški ofenzivi, saj bi lahko mednarodna koalicija izgubila ves napredek, ki ga je naredila v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Erdogan je danes v Istanbulu dejal, da operacije ne bodo ustavili. “Grožnje prihajajo z leve in desne, in govorijo nam, naj ustavimo” operacijo, je dejal. Zagotovil je, da jo bodo kljub temu nadaljevali, “dokler ne bodo vsi teroristi 32 kilometrov južno od naše meje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je v sredo na severovzhodu Sirije sprožila ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino prestavlja kurdska milica YPG. Ankara ima kurdske sile na severu Sirije za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju. Z operacijo Izvir miru želi vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselili tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.

Ameriški predsednik je po navedbah AFP na nek način dal zeleno luč za to operacijo, s tem ko je v začetku tedna ameriške vojake umaknil s predvidene poti turške ofenzive proti ameriškim zaveznikom Kurdom, ki so se več let uspešno borili proti IS. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen