Mahnič podučil Kozmelja, ki ga pri zlorabi Sove očitno pokriva Šarec: Knovs ima po zakonu pravico nadzirati vse, kar počne Sova!

9

Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS) je v izjavi za STA izrazil ogorčenje nad odločitvijo Sove, da Knovsu ne preda nekaterih dokumentov, povezanih z zaposlitvijo znanke premierja Marjana Šarca. “Gre za grobo zlorabo Sove in rušenje ustavnega reda,” je dejal. Ocenjuje, da ima Knovs pravico nadzirati vse, kar počne Sova, vključno z zaposlovanjem.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je namreč zavrnila zahtevo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), naj ji po opravljenem nadzoru nad kadrovanjem v Sovi, vključno s postopkom zaposlitve konkretne uslužbenke, sicer Šarčeve znanke, posreduje še določeno dokumentacijo. Zahtevo je zavrnila, ker da je močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije, pa tudi, ker ocenjuje, da Knovs ni pristojen za nadzor področja zaposlovanja na Sovi.

Mahnič je takšno ravnanje Sove danes za STA ocenil kot grobo zlorabo Sove za politične namene in rušenje ustavnega reda. Prepričan je, da ima direktor Sove Rajko Kozmelj za takšno odločitev podporo Šarca in da si je ne bi upal sprejeti sam.

Glede zahtevanih dokumentov je pojasnil, da je Knovs zahteval samo življenjepise kandidatov za delovno mesto, ki ga je zasedla Šarčeva znanka. “Pri tem smo Sovi predlagali, naj na dokumentih zakrije imena in priimke, saj nas ti ne zanimajo. Želeli so namreč le preveriti, ali je imel kdo boljše reference od izbrane kandidatke. Glede na to, da nam teh dokumentov ne želijo poslati, je naš sum, da je bil kdo od ostalih kandidatov bolj primeren, upravičen,” pravi.

Ob tem tudi zanika, da bi kdo od članov Knovsa javnosti izdajal tajne podatke Sove. “Tako prejšnji kot zdajšnji direktor sta na komisiji večkrat povedala, da je sodelovanje med Knovsom in Sovo korektno, ker informacije ne odtekajo v javnost. Poleg tega smo šli na Sovo preverjat le informacije, ki so že bile objavljene v javnosti,” je dejal. Sam meni, da so nekatere informacije v javnost prišle s Sove same, zato Kozmelja poziva, naj “najprej počisti pred svojim pragom”.

V Sovi so sicer možnost, da bi bil za posredovanje podatkov medijem po opravljenem nadzoru pooblaščene skupine Knovsa, ki ga je vodil Mahnič, kriv kak uslužbenec Sove, v sredinem dopisu Knovsu zanikali, saj da so bili še vsaj dve uri po koncu nadzora vsi brez komunikacijskih naprav.

Glede navedb, da Knovs nima pristojnosti preverjati postopkov zaposlitev na Sovi, pa Mahnič dodaja: “Nekateri direktorji si razlagajo zakon tako, da je Knovs pristojen samo za nadzor odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih. Mi se s tem ne strinjamo. Zadolženi smo za vse, kar Sova počne, tudi za kadrovsko politiko v primeru, da zaznamo, da je kaj narobe.”

Knovs naj bi se sicer o tem, kako bo ravnal naprej, po besedah Mahniča odločil na izredni seji, ki bo v torek. (sta)

Št. komentarjev: 9
 1. Tone pravi

  Tale Kozmelj zgleda kot en navaden mesar v Mercatorju, ni čudno, da nič ne ve in da je navadna marioneta stricev iz ozadja…

  1. Re gornjemu pravi

   Zato ga bo pa ” mlečnozobi vseznalec” Mahnič s stricem v ozadju, že naučil kako in kaj se v Sovi ” mora delati” , če stric kaj potrebuje!

 2. bruh pravi

  in spomnite se, mafijankovič lahko danes zakolje sredi belega dne na glavnem trgu motečega drugače mislečega otroka, pa ne bo imel težav……ajd…..post-komunistični kader v sodstvu je vedno le navaden smrdeči mafijsko legalizirani pra sec, ki je vedno in bo vedno deloval le proti drugače mislečim in ščitil njemu podobne..ajd..

 3. čičirika pravi

  Mulota mahničevega lepo vozijo žejnega čez vodo… tako levaki, kod njegovi 🙂

 4. Grega pravi

  A tale kozmelj še ni odstopil??? Naj se skrije v mišjo luknjo!

  1. Ekman pravi

   A ker je to JJ zahteval da bi direktor Sove kar odstopil? In jutri je nov dan…

 5. raft pravi

  Bruh pravi Pred 14 ur
  in spomnite se, mafijankovič lahko danes zakolje sredi belega dne na glavnem trgu motečega drugače mislečega otroka, pa ne bo imel težav…
  —————–
  Pa bi imel težavo. Jih v Sloveniji ne ostane niti za vzorec.

  1. Muco pravi

   Obstaja velika verjetnost, da zatolče kakega svojega pankerta.

 6. Muco pravi

  Se bojim da se no zgodilo, ker je prevelika verjetnost da bi zatolkel kakšnega svojega pankrta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen