Kurdi obtožujejo Turke, da uporabljajo prepovedano orožje

0

Kurdske oblasti na severovzhodu Sirije so danes obtožile Turčijo, da v ofenzivi na tem območju uporabljajo prepovedano orožje, kot sta napalm in strelivo z belim fosforjem. Teh informacij sicer trenutno ni možno neodvisno preveriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kurdske oblasti trdijo, da so se Turki k uporabi tovrstnega orožja zatekli, ker so naleteli na nepričakovano odločen upor kurdskih borcev v obmejnem kraju Ras al Ain.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice turška vojska zadnje tri dni silovito bombardira Ras al Ain, turške sile in njihovi sirski zavezniki pa so zavzeli približno polovico mesta.

“Turška agresija v Ras al Ainu uporablja vse razpoložljivo orožje,” so sporočile kurdske oblasti. Ker je načrt turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana očitno propadel, se zateka k uporabi orožja, ki je prepovedano na globalni ravni, kot sta fosfor in napalm, so še dodali.

Sirski observatorij, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, za zdaj ne more potrditi uporabe tovrstnega orožja, je pa sporočil, da so v zadnjih dveh dneh zabeležili porast žrtev z opeklinami, v glavnem na območju Ras al Aina.

Kurdi so na družbenih medijih objavili videoposnetek, na katerem je videti otroke z opeklinami, za katere zdravnik v pokrajini Hasakeh trdi, da ustrezajo uporabi prepovedanega orožja, poroča AFP.

Napalm, ki ga je ameriška vojska na veliko uporabljala med vojno v Vietnamu, je lahko vnetljiva zmes iz natrijevega palmitata, želiranega bencina in drugih sestavin.

Beli fosfor se uporablja za ustvarjanje dimnih zaves ali za označevanje bojišča, lahko pa se uporablja tudi kot zažigalno orožje, kar je po mednarodnem pravu prepovedano. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen