Johnson: Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor

0

Britanski premier Boris Johnson je potrdil, da je dosežen dogovor o brexitu. “Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor,” je sporočil prek Twitterja. Pozval je britanski parlament, naj dogovor na zasedanju v soboto podpre, da bi se tako lahko posvetili drugim prednostnim nalogam. A podpore med poslanci Johnson še nima zagotovljene.

Severnoirska stranka DUP, ki Johnsonovi manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino v britanskem parlamentu, je namreč sporočila, da vztraja pri svojem predhodnem stališču glede dogovora.

Kot je zjutraj sporočila stranka, ni zadovoljna z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora o brexitu. Ne morejo podpreti predlogov glede carin in možnosti izrekanja Severne Irske glede dogovorjene ureditve, nejasnosti pa da ostajajo tudi pri vprašanju davka na dodano vrednost.

Britanski parlament bo o dogovoru odločal na izrednem zasedanju v soboto. Od leta 1939 je parlament le štirikrat zasedal na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Johnson je poslance pozval k podpori dogovoru, češ da se bodo lahko tako posvetili drugim pomembnim nalogam, kot so življenjski stroški, nacionalni zdravstveni sistem, kriminal in okolje.

Izid glasovanja je težko napovedati, saj so poslanci globoko razdeljeni glede vprašanja brexita. Kot piše BBC, se vlada gotovo zaveda, da podpora dogovoru ni zagotovljena – niti v vrstah konservativcev -, zaradi česar je pričakovati zelo intenzivno uveljavljanje strankarske discipline.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poslance že pozval, naj dogovor zavrnejo, češ da je še slabši od dogovora, ki ga je izpogajala Johnsonova predhodnica Theresa May, in da ne bo združil države.

Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. “Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju,” je sporočil Corbyn.

Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson je medtem sporočila, da si bo njena stranka še naprej prizadevala za drugi referendum o izstopu iz unije. “Boja za ustavitev brexita še zdaleč ni konec,” je dejala. Johnsonov dogovor je označila za “slabega za našo gospodarstvo, javne storitve in okolje”.

Johnson je sicer tik pred objavo sporočila o dogovoru zapustil Downing Street. Kmalu ga pričakujejo v Bruslju na srečanju voditeljev držav članic EU v Bruslju, ki bodo odločali o podpori dogovoru.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dogovor opisal kot poštenega in uravnoteženega, jim je priporočil, naj ga podprejo.

V primeru podpore voditeljev držav članic dogovor poleg potrditve v britanskem parlamentu potrebuje še podporo Evropskega parlamenta.

Velika Britanija naj bi Evropsko unijo zapustila 31. oktobra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen