Žvižgač: Bela hiša poskušala prikriti podrobnosti Trumpovega klica v Ukrajino

0

Bela hiša je poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, izhaja iz poročila žvižgača, na spletni strani poroča britanski BBC. Trump je v odzivu sporočil, da gre znova za lažne novice.

Iz poročila žvižgača tudi izhaja, da prepis telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino.

Poročilo žvižgača je danes v Washingtonu objavila komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V poročilu žvižgač, gre za neimenovanega obveščevalca, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik ZDA izkoristiti svojo moč, da bi vzpodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Ameriški predsednik je v odzivu sporočil, da gre za lažne novice. “Žvižgač z informacijami iz druge roke? Nove lažne novice. Poglejte, kaj je bilo rečeno v zelo prijaznem pogovoru brez pritiska. Nov lov na čarovnice,” je zapisal na Twitterju.

Trump je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom julija letos slednjega prosil za preiskavo sina svojega političnega nasprotnika Josepha Bidna. Biden je v odzivu v sredo Trumpu očital, da je sprožil neposreden napad na neodvisnost ameriškega pravosodja ter vladavino prava. Ameriški demokrati pa so v torek začeli uradno preiskavo predsednika ZDA pred impeachmentom oziroma postopkom odstavitve. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen