Zelenski svari pred umikom sankcij proti Rusiji

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes Zahod posvaril, naj ne umika sankcij, ki jih je proti Moskvi uvedel zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine. Zelenski se je oglasil, potem ko je Francija ta teden dala vedeti, da je napočil čas za rahljanje napetosti z Rusijo.

“Sankcije so močno in učinkovito diplomatsko orožje. Naših zahodnih partnerjev, ki nam pomagajo, a hkrati včasih tudi razmišljajo o umiku sankcij, se ne bom naveličal spraševati: ‘A res, denar izgubljate?’ Mi pa izgubljamo ljudi,” je na forumu v Kijevu izjavil Zelenski in s tem spomnil tudi na več tisoč žrtev vojne, ki na vzhodu Ukrajine divja že od leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je še ocenil, da so sankcije davek za ohranitev miru. “Dokler ga ne bo, se morajo sankcije obdržati,” je poudaril na dogodku, ki ga je organizirala fundacija ukrajinskega oligarha Viktorja Pinchuka.

Odnosi med Kijevom in Moskvo so v krizi vse od ruske priključitve polotoka Krim, čemur je sledila vojna s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, ki je doslej terjala že skoraj 13.000 mrtvih. Kijev in zahodne države Moskvo obtožujejo, da vojaško podpira separatiste, kar slednja zavrača, čeprav to kažejo tudi ugotovitve več medijev.

EU je v četrtek za šest mesecev podaljšala sankcije proti ruskim in ukrajinskim predstavnikov, ki so vpleteni v konflikt na vzhodu Ukrajine. Te sankcije unija že pet let obnavlja, spremljajo pa jih tudi omejitve v naftnem, bančnem in obrambnem sektorju. Moskva je v odgovor sprejela embargo na večino evropskih prehranskih proizvodov, kar je zadalo hud udarec kmetijsko-prehrambenem sektorju v več članicah povezave, med drugim v Franciji.

Slednja je ta teden ocenila, da je napočil čas, da se začnejo rahljati napetosti z Rusijo. To je Pariz obelodanil, potem ko so se v ponedeljek zunanji in obrambni ministri obeh držav sestali na pogovorih, ki jih ni bilo od začetka krize na vzhodu Ukrajine. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen