Odbor za finance podprl predlog novele zakona o DDV

0

Odbor DZ za finance je prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki med drugim uveljavlja možnost uporabe znižane stopnje DDV na elektronske publikacije in s tem izenačitev teh s tiskanimi publikacijami. V slovenski pravni red prenaša tudi določbe dveh evropskih direktiv, ki jih je treba sprejeti do konca leta.

Člani odbora so v današnji razpravi največ pozornosti namenili vprašanju obdavčitve publikacij, predvsem knjig. Boštjan Koražija (Levica) je izpostavil koristi branja in izrazil željo po ukinitvi davka na knjigo, a ocenil, da bo tudi že samo znižanje prineslo pozitivne rezultate.

Z Janijem Möderndorferjem (SMC) sta ob tem vprašala, kakšne so varovalke, da nižjega davka ne bodo deležne tudi propagandne vsebine. Kot je dejal Möderndorfer, je v večini brezplačnih publikacij “bistveno več oglaševalskih kot drugih vsebin”, zato se mu ne zdi primerno, da bi stopnjo davka znižali tudi za te publikacije.

Zniževanju davkov niso naklonjeni vsi. Poslanec NSi Jožef Horvat, ki je predlog novele sicer podprl, je opozoril, da je Evropska komisija Slovenijo opozorila na upad prihodkov iz davkov. Upa, da je vlada kot predlagateljica zakona opravila natančne izračune posledic nižjih davčnih prilivov.

Odbor je sprejel tudi pet dopolnil k predlogu novele, ki so jih pripravile koalicijske poslanske skupine. Dopolnila so sicer nomotehnične narave in sledijo pripombam zakonodajno-pravne službe DZ.

S predlogom spremembe zakona želi vlada v slovenski pravni red prenesti direktivo glede harmonizacije in poenostavitve nekaterih pravil v okviru sistema DDV za obdavčevanje trgovine med državami članicami ter direktivo glede vključitve italijanske občine Campione d’Italia, italijanskih voda Luganskega jezera in italijanskih enklav na ozemlju Švice v carinsko območje EU. Italijanski enklavi še naprej ostajata izključeni iz uporabe sistema DDV.

Predlog novele uvaja poenostavitve in poenotenje prakse med državami članicami pri obdavčevanju specifičnih transakcij ter omejitev možnosti zlorab in izogibanj plačilu DDV pri dobavah med državami članicami, kjer se trenutno uporabljajo različne rešitve, ki otežujejo čezmejno poslovanje davčnim zavezancem in tudi omogočajo nepravilnosti.

Uvajajo se nove ureditve na področjih skladiščenja na odpoklic in zaporednih dobavah. Glede uporabe oprostitve plačila DDV pri dobavah blaga v drugo državo članico pa se, poleg pogoja prevoza blaga iz države članice dobave, identifikacijska številka za DDV pridobitelja blaga določa kot vsebinski pogoj za uveljavitev oprostitve pri dobavi blaga v trgovanju znotraj EU.

Hkrati se s predlogom novele v Sloveniji uveljavlja možnost uporabe znižane stopnje DDV na elektronske publikacije in s tem izenačitev teh s tiskanimi publikacijami. Trenutno se nižja stopnja uporablja za dobave knjig in periodičnih publikacij na vseh fizičnih nosilcih, ne pa tudi za publikacije, ki se dobavljajo elektronsko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen