Korošci za 17. oktober v Ljubljani napovedali protest za 3. razvojno os

0

Korošci bodo 17. oktobra v Ljubljani organizirali opozorilni protest za 3. razvojno os. Naveličani so obljub in ocenjujejo, da regija že predolgo čaka na prvo lopato. Odločitev o organizaciji protesta je v ponedeljek sprejel odbor, ki se je sestal na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os, v njem pa so še predstavniki gospodarstva in občin.

Odbor, ki ga poleg iniciative sestavljajo še predstavniki koroških občin ter regijskih gospodarske in obrtne zbornice, je sklenil, da bo protest s sloganom Hoč’mo prvo lopato! potekal v četrtek, 17. oktobra, ob 10. uri na Gregorčičevi ulici pred stavbo vlade, je danes na svoji spletni strani objavila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

Korošci od vlade pričakujejo, da se bo gradnja hitre ceste na Koroško začela letos, kot je to bilo določeno s protokolom, ki ga je regija leta 2017 podpisala z državo.

Na trasi hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec so predvidene tri lokacije, kjer bi se gradnja lahko začela že letos, in sicer Gaberke, Škale in Podgorje. Najdlje so postopki za začetek del na lokaciji Gaberke, za kar je investitor, družba Dars, že objavil razpis za izbiro izvajalcev del in v roku prejel šest prijav za sodelovanje s strani domačih in tujih podjetij. Kolikim od teh bo v nadaljnjem postopku priznana sposobnost za izvajanje naročila in ki jih bo naročnik povabil k oddaji ponudbe, še ni znano.

Kljub temu da so torej prvi postopki za začetek gradbenih del na trasi Velenje-Slovenj Gradec že stekli, pa še vedno ostaja odprta finančna konstrukcija za projekt. Še vedno namreč ni sprejet napovedan poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os.

Zakon, ki ga pripravljajo na ministrstvu za infrastrukturo, naj bi pri projektu tretje razvojne osi zagotavljal poroštvo države za zadolžitev družbe Dars v višini do polovice investicijske vrednosti, medtem ko je za preostalo polovico predvideno, da jo bo financiral Dars z lastnimi sredstvi.

“Škarje in platno sta zdaj v rokah vlade, Korošci pa ocenjujemo, da aktivnosti za izvedbo prve lopate na 3. razvojni osi potekajo zelo počasi. Zato smo se odločili za organizacijo protestnega shoda pred stavbo vlade, ki je odgovorna za pripravo vseh aktivnosti za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško,” še sporočajo iz mladinske iniciative, ki bo podrobnosti za izvedbo protesta v Ljubljani predstavila ta petek na novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem.

Za 17,5 kilometra dolg odsek hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec je glede na potrjen investicijski program naložba ocenjena na 674,7 milijona evrov brez DDV. Odsek Šentrupert-Velenje, ki predstavlja povezavo na avtocestni križ, pa se zaradi preteklega zamika ob postopkih na ustavnem sodišču šele projektira, tako da natančnejša ocena vrednosti tega odseka še ni znana. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen