Gibanje pet zvezd se želi znebiti Salvinija in bo o koaliciji s PD odločalo s spletnim glasovanjem

0

Gibanje pet zvezd je v nedeljo sporočilo, da bo njegovo članstvo o dogovoru o prihodnji vladni koaliciji z levosredinsko Demokratsko stranko (PD) odločalo s spletnim glasovanjem. Člani stranke bodo o dogovoru glasovali v torek na strankini spletni platformi Rousseau. Če bodo dogovor podprli, bo Italija verjetno najkasneje v sredo dobila novo vlado.

Da bo vlado v sestavi tega populističnega gibanja in demokratov predstavil v sredo, je mandatar Giuseppe Conte napovedal v nedeljo. Takoj ko naj bi bila nova vlada predstavljena, naj bi o njej glasoval tudi parlament v Rimu. To bi se lahko zgodilo že v petek.

A če bo članstvo Gibanja pet zvezd v torek takšno vlado zavrnilo, bodo morali Italijani novembra na predčasne volitve. Glasovanje bo v torek potekalo med 9. in 18. uro, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Ustanovitelj Gibanja pet zvezd Beppe Grillo je v soboto javno podprl koalicijski dogovor s PD, poroča Deutsche Welle.

Politično krizo v Italiji je povzročil avgustovski odhod desničarske Lige notranjega ministra Mattea Salvinija iz vlade, ki jo je ta do migrantov sovražno nastrojena stranka oblikovala skupaj z Gibanjem pet zvezd.

Conte, neodvisni politik, povezan z Gibanjem pet zvezd, je posledično odstopil s položaja premierja in trenutno vodi vlado, ki opravlja tekoče posle. V skladu z dogovorom, ki so ga po mukotrpnih pogajanjih dosegli populisti in demokrati, bo Conte v novi vladi, če bo ta v torek dobila zeleno luč članov gibanja, obdržal premierski položaj.

Vodja Lige medtem že poziva k glasovanju o nezaupnici še ne predstavljeni vladi, saj si želi v vsakem primeru izsiliti predčasne volitve in tako izkoristiti trenutno priljubljenost svoje stranke. Glede na anketo, ki jo je v soboto objavil časnik Corriere della Sera, Liga trenutno uživa 31,2-odstotno podporo, Gibanje pet zvezd pa 24,2-odstotno. PD je na tretjem mestu s 22,3 odstotka glasov podpore. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen