Na Hrvaškem nov škandal: prva sekretarka na veleposlaništvu v Berlinu Elizabeta Mađarević s kupom spornih izjav

0

Hrvaško diplomacijo je pretresel škandal z diplomatko na veleposlaništvi v Berlinu, ki je na spletnih družbenih omrežjih objavljala rasistična, ksenofobna in homofobna stališča. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so Elizabeto Mađarević suspendirali, čaka pa jo tudi odpoved.

O “škandaloznem rasizmu hrvaške diplomatke v Berlinu”, sicer prve sekretarke na hrvaškem veleposlaništvu v Berlinu, je prejšnji petek prvi poročal zagrebški portal index.hr.

Med drugim je objavila, da si želi vrnitev “čiste in avtentične Evrope z belimi Evropejci, kakršna je bila pred 30 leti”. Glede LGBT skupnosti je objavila, da je “te ljudi mogoče ozdraviti” ter da se je mogoče “osvoboditi vseh tovrstnih nemoralnosti in psiholoških motenj”. Prizadevala si je tudi, da bi katoliška cerkev izobčila vse ženske, ki bi umetno prekinile nosečnost.

Med drugim je zapisala, da migranti, “ki so večinoma muslimani”, prihajajo v Evropo tudi zaradi svoje “islamistične agende”, ki se ji “krščanska Evropa mora zoperstaviti”. Mađarevićeva je med izbruhom begunske krize v Evropi leta 2015 kritizirala tudi “pomanjkanje kulture” nemške kanclerke Angele Merkel, ki je begunce takrat pozvala, naj pridejo v Nemčijo.

Januarja letos je bila Mađarevićeva na podlagi internega razpisa na hrvaškem zunanjem ministrstvu imenovana za prvo sekretarko na veleposlaništvu v Berlinu. Grlić Radman, ki je bil tam do sredine prejšnjega meseca veleposlanik, je danes zatrdil, da za sporna stališča ene svojih najtesnejših sodelavk ni vedel.

Spomnil je, da se je hrvaško zunanje ministrstvo takoj po objavi prispevka index.hr ostro ogradilo od objav, ki kažejo rasistične, ksenofobne in druge oblike nestrpnosti, ter pojasnilo, kaj pričakujejo od hrvaških diplomatov. Večkrat je izpostavil, da je diplomatka politično škodovala ugledu Hrvaške, s čimer je kršila tudi diplomatski kodeks in druga interna pravila obnašanja na ministrstvu.

“Hrvaška podpira evropske vrednote, rasizem, ksenofobija in druge oblike nestrpnosti pa nimajo prostora v diplomatski službi,” je povedal novinarjem pred sedežem hrvaške diplomacije.

Potrdil je, da je interna disciplinska inšpekcija ministrstva ugotovila težke kršitve dolžnosti uslužbenke. Predlagali so najostrejšo kazen, kar pomeni odpoved delovnega razmerja.

Mađarevićeva se je najprej branila z izjavami, da ima pravico “do svojih konservativnih stališč”, nato pa je neprepričljivo zatrdila, da je bila žrtev hekerjev, ki da so preko njenega Facebook profila “napadli hrvaško vlado”. Grlić Radman je danes povedal, da v njen profil na Faceboooku zagotovo ni vdrl nihče.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v nedeljo ocenil, da gre za katastrofo, če so objave diplomatke avtentične. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović pa je na Twitterju zapisala, da so “nestrpne in rasistične izjave nesprejemljive”.

Grlić Radman je danes še napovedal, da se bo kmalu odpravil na svoj prvi ministrski obisk v Nemčijo. Izrazil je upanje, da primer Mađarevićeve ne bo vplival na prizadevanja za krepitev dobrih odnosov med Zagrebom in Berlinom.

O škandaloznih rasističnih in ksenofobičnih izjavah hrvaške diplomatke so sicer danes poročali tudi nemški in avstrijski mediji. Pri tem so opozorili tudi na dejstvo, da bo Hrvaška v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, nato pa bo položaj predsedujoče prevzela Nemčija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen