Zbiranje šolskih potrebščin za otroke iz socialno šibkejših družin

0

Slovenska karitas in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pred novim šolskim letom spet organizirata dobrodelni akciji Pokloni zvezek in Poštar Pavli polni šolske torbe. Zbirajo zvezke, barvice, svinčnike in druge šolske potrebščine ter finančna sredstva za otroke iz socialno ogroženih družin.

V Karitasovi dobrodelni akciji Pokloni zvezek, ki je potekala v maju, so otroci v osnovnih šolah poklonili več kot 31.000 zvezkov in 400 tempera barvic za svoje sovrstnike. Zbrane šolske potrebščine bodo avgusta razdelili otrokom iz socialno ogroženih družin. Na dobrodelno akcijo se je odzvalo 268 osnovnih šol in 111 vrtcev, so sporočili iz Slovenske karitas.

Akcija je tudi ozaveščevalne narave, saj spodbuja k sočutju, medvrstniški solidarnosti in razumevanju razmer, v katerih živijo mnoge slovenske družine.

Preko poletja Karitas nadaljuje akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri zbira tudi finančna sredstva za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami. Pomoč družine prejmejo v obliki paketov in naročilnic za trgovine. Najbolj potrebnim pa Karitas pomaga tudi med letom s plačilom položnic in pokrivanjem različnih stroškov, povezanih s šolanjem. Tudi letos Karitas pričakuje prošnje za več kot 11.000 otrok.

V akcijo zbiranja šolskih potrebščin se je vključilo tudi podjetje Acron. V njihovih papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More so v mesecu juliju pripravili dobrodelno-prodajno akcijo zbiranja šolskih zvezkov. Vse podarjene šolske zvezke bodo posredovali Slovenski karitas.

ZPMS pa dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin organizira v sodelovanju s Pošto Slovenije. Akcija Poštar Pavli polni šolske torbe, ki se je začela 21. junija, letos poteka že sedmič.

“Letos se je na akcijo prijavilo 35 društev in izrazilo potrebo po šolskih potrebščinah. Društva ocenjujejo, da je nekaj več ko 1800 otrok, ki potrebujejo šolske potrebščine. Koliko potrebščin se bo letos zbralo, še ne vemo, v lanskem letu pa smo razdelili 14.000 kosov šolskih potrebščin,” je za STA povedala strokovna sodelavka ZPMS Pika Potočnik.

Zbiranje šolskih potrebščin se bo zaključilo 12. avgusta. Akcija zbiranja finančnih sredstev pa bo potekala vse do 9. oktobra. Takrat jih bosta Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije predali otrokom iz socialno ogroženih družin, ki jih bo predlagalo posamezno društvo. V preteklem letu so razdelili finančna sredstva v vrednosti več kot 7000 evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen