Zavod za gozdove predvidoma še danes o morebitni novi vlogi za odstrel medvedke

0

Zavod za gozdove se bo po besedah direktorja Damjana Oražma predvidoma še danes odločil, ali je potrebno vložiti novo vlogo za odstrel medvedke z mladičema, ki je pred dobrim tednom v naselju Vrh nad Želimljami napadla 80-letno žensko in jo poškodovala. Ob tem je izpostavil, da sama odločba še ni nobena garancija, da do odstrela sploh pride.

Kot je po današnjem srečanju na ministrstvu za okolje in prostor pojasnil Oražem, je ustna odločba prenehala veljati, medvedke pa v času njene veljavnosti niso zasledili in je ni bilo možno odstreliti, prav tako ne njenih mladičev.

Izpostavil je, da sama odločba še ni garancija, da do odstrela v resnici sploh pride. “Realizacija v preteklih letih pri medvedih je 50-odstotna, pri volkovih pa 30-odstotna,” je dejal. “Danes na terenu preverjamo, ali bo potrebna ponovna vloga in zavod za gozdove se bo predvidoma o tem odločil še danes,” je dodal.

Minister za okolje Simon Zajc je pojasnil, da se nova odločba lahko izda na podlagi novih pojavljanj medveda, če bo za to zaprošeno. Če bodo izpolnjeni zahtevani kriteriji, Agencija RS za okolje odloči o novi odločbi, je pojasnil. “Če pa ponovno pride do ogrožanja življenja, v istem dnevu sledi ustna odločba,” je dodal Zajc.

Medvedka z mladičema je 22. junija zgodaj zjutraj v naselju Vrh nad Želimljami napadla 80-letno žensko in jo poškodovala, zato je posebna skupina po izdani interventni odločbi še isti dan začela z iskanjem te medvedke, ki je bila predvidena za odstrel. Medvedkin odstrel je preprečevala skupina aktivistov, ki je medvedko skušala odgnati s hrupom – med drugim so ropotali z lonci in pokrovkami in na glas poslušali glasbo.

Ustno odločbo za odstrel je sicer izdalo kmetijsko ministrstvo s soglasjem Agencije RS za okolje, ki je pristojna za odstrele v izjemnih dogodkih, ko gre za poškodovane zveri ali pa za medvedko, ki je napadla človeka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen