Zatohlost poslovne scene in maloumnost politične elite: Slovenija banke (pre)poceni razprodala, novi lastniki jih poslovno krepijo!

4

Po prodaji NLB, NKBM in nazadnje še A banke so vse sistemske slovenske banke pristale v tujih rokah. Glede na to, da so bile v veliki meri žrtev finančnih apetitov slovenske politične elite in njenih podpornikov, ki so iz njih odnesli več miljard evrov v obliki nikoli odplačanih kreditov, ne preseneča, da je bil proces privatizacije bank počasen in mučen tako za potencialne kupce kot javnost.

Pri tem smo lahko tudi videli eklatantne primere zlorabljanja medijev za favoriziranje v naprej izbranih kupcev in diskreditiranje nezaželjenih investitorjev, kjer je prednjačil zlasti državni Siol v lasti Telekoma s svojimi pozivi Banki Slovenije po odganjanju srbskega poslovneža Miodaraga Kostića in preprečevanju njegovih poslovnih namer. Očitno pa vpliv slovenskih lobistov in njihovih medijskih pomagačev ne seže dlje od Šentilja in Kolpe. Zunaj meja poslovno zatohle slovenske poslovne scene, v kateri želijo ene in iste skupine imeti kontrolo nad vsemi denarnimi tokovi, investicijami in večjimi poslovnimi projekti, biznis teče nemoteno naprej. Srečujejo se pomembni playerji in dogovarjajo o poslovnem sodelovanju. Slovenskih je med njimi zelo malo.

Eden največjih svetovnih bankirjev prek Kostića v Slovenijo?

Jamie Dimon in Miodrag Kostić

Eno takih srečanj je bilo nedavno v Varšavi, kjer so se srečali predsedniki sedmih največjih korporacij v Evropi. Smo bili Slovenci zraven? Posredno morda res, saj je bil na dogodku, organiziranem na pobudo Jamia Dimona, predsednika največje ameriške investicijske banke J.P. Morgan Chase, tudi Miodrag Kostić,  ki ima v Sloveniji v lasti Gorenjsko banko, Aerodrom Portorož in hotel Kempinski. Po neuradnih informacijah je Kostić pred kratkim postal tudi lastnik Heta Asset Resolution Slovenija oziroma trenutno največjega svežnja terjatev v Sloveniji, ki obsega kreditni portfelj v višini 551 milijonov evrov in več sto stanovanjskih in poslovnih nepremičnin v vrednosti 110 milijonov evrov. Jamie Dimon, eden največjih svetovnih bankirjev in finančnih strokovnjakov, je na 19. mestu Forbsovega seznama najvplivnejših ljudi na svetu, razpolagal pa naj bi s premoženjem v vrednosti  kar 1,4 milijarde dolarjev. In morda je Jamie Dimon v pogovoru s Kostićem izrazil tudi interes za vlaganja v Slovenijo, sploh glede na že omenjeno najnovejšo Kostićevo akvizijo, s katero je postal lastnik polmiljardnega kreditnega portfelja. Vsekakor znak, da je Kostić med največjimi strateškimi finančnimi igralci v tem delu Evrope.

Vstop ameriškega kapitala v AIK Banko in Gorenjsko banko

Sicer pa se je Kostićevo povezovanje z ameriškimi bankirji že dalj časa omenjalo pri kapitalski krepitvi njegove AIK banke, ki ima v lasti Gorenjsko banko.  Morebitni vstop ameriškega kapitala v AIK Banko in s tem posredno v Gorenjsko banko bo za nekatere finančne kroge v Sloveniji precej neprijetna novica, sploh glede na dejstvo, da so Kostića v Sloveniji skušali ovirati tudi z omalovaževanjem države, iz katere prihaja – Siolovi novinarji so celo opozarjali na to, da je Srbija na seznamu »najbolj tveganih držav na področju pranja denarja in financiranja terorizma«, pozabili pa dodati, da se slovenski politični vrh najmanj enkrat letno sreča s svojim srbskimi kolegi skupaj z vsaj stočlanskimi gospodarskimi delegacijami…

Vstop Američanov prek AIK banke v Gorenjsko banko bo vsekakor tudi za Gorenjsko banko pomembna okrepitev kapitalske moči. Nedavna napoved predsednika uprave Maria Henjaka, da ima banka namen v naslednjih letih podvojiti tržni delež predvsem z akvizijami,  potrjuje informacijo, da se je Kostić resno lotil bančnega biznisa v Sloveniji in da se v bližnji prihodnosti obeta nadaljevanje strateških premikov na domači bančno finančni sceni.

Št. komentarjev: 4
 1. Franjo pravi

  Naši levi beboti so seveda vse razprodali, zato bomo na koncu spet samo navadni hlapci, pa je čisto vseeno če imamo svojo državo ali pa ne. Naši dejanski lastniki bodo lastniki kapitala!

 2. aco pravi

  To so igre za velike fante, ne pa za podeželjske kljukce ala serpentinšek.

 3. raft pravi

  Od-fu-kajte tega srbina in ne bodite poceni kur-be!

 4. mirror pravi

  Vse podružnice NLB, med katere spada tudi Gorenjska Banka so še vedno v lasti države in to 25% plus delnica. To pomeni, da NLB ni prodana vsa, ker ima država še vedno glavni vpliv na poslovanje. Za Kostićem pa zelo verjetno stoji levi kapital iz naše države.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen