V Termoelektrarni Brestanica začeli gradnjo sedmega plinskega bloka

0

V Termoelektrarni Brestanica (TEB), med drugim rezervnem dobavitelju elektrike za krško nuklearko, so po marčnem podpisu pogodbe za glavno tehnološko opremo in gradnjo novega nadomestnega oz. sedmega plinskega bloka te dni stekla gradbena dela. Ta sicer ne bodo obsežna, saj bo novi agregat stal v že pripravljenem prostoru ob šestem agregatu.

Direktor TEB Tomislav Malgaj je STA povedal, da naj bi celotna naložba po prednaložbeni oceni stala 26,45 milijona evrov in da bodo novi sedmi plinski agregat namestili ob šestem, ki redno deluje od septembra lani.

Z namestitvijo sedmega plinskega bloka z močjo 53 megavatov nadaljujejo projekt zamenjave prvih treh starih plinskih blokov, je pojasnil.

Ker so imeli v novozgrajeni stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, za sedmega že pripravljena prostor in infrastrukturo, so tam v začetku meseca odstranili nasuto tamponsko gradivo in pripravili vse za betoniranje.

Za naložbo so razen javnega naročila za strojno-tehnološko opremo, katerega objavo načrtujejo oktobra, opravili že vsa druga. Glavno tehnološko opremo – plinsko turbino, generator, dimnik in dizelski električni agregat za izvajanje t. i. temnega zagona, ki jo bo zagotovil Siemens Ljubljana, pričakujejo v prvi polovici prihodnjega leta. Projekt nameravajo končati konec prihodnjega leta.

Po Malgajevih podatkih gre sicer pri odločitvi o gradnji sedmega plinskega bloka za nadaljevanje projekta zamenjave leta 1974 zgrajenih prvih treh plinskih blokov oz. za drugi del prve prenovitvene faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega 53-megavatnega plinskega agregata.

Kot je ocenil, se obratovalno obdobje starih, leta 1974 zgrajenih plinskih blokov, kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom, prvi stari blok pa je z novim šestim plinskim agregatom lani že dobil svoj nadomestek.

Prenova starih plinskih blokov 2 in 3 po njegovem ne bi bila smiselna. Stala naj bi vsaj 20 milijonov evrov, hkrati pa proti prenovi blokov 2 in 3 govori to, da za ta dva med njuno prenovo ne bi imeli nadomestila.

Naložbo sedmega plinskega bloka nameravajo pokriti z lastnim denarjem. Projekt prenove starih plinskih blokov 2 in 3 naj bi sicer končali do leta 2025, je še napovedal Malgaj.

TEB je sicer vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektroenergetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen