V igri nov sveženj z Ursulo von der Leyen kot predsednico Evropske komisije

0

V Bruslju trenutno preverjajo možnosti za nov sveženj imenovanj na vodilne položaje v EU z Nemko Ursulo von der Leyen kot predsednico Evropske komisije v osrednji vlogi. Predsednik Evropskega sveta bi bil po tem scenariju Belgijec Charles Michel, visoki zunanjepolitični predstavnik pa bodisi Slovak Maroš Šefčovič bodisi Španec Josep Borrell.

Mandat predsednika Evropskega parlamenta naj bi razdelili med desnosredinsko EPP in socialiste. Desnosredinski kandidat ostaja Nemec Manfred Weber, kot kandidat socialistov se omenja Sergej Stanišev.

Predsednica Evropske centralne banke bi po tem scenariju postala Francozinja Christine Lagarde.

Vodilni kandidat socialistov Frans Timmermans bi bil prvi podpredsednik komisije, zadolžen za industrijo in proračun, tudi Margrethe Vestager naj bi dobila močan resor v komisiji. Močan resor naj bi dobil tudi Šefčovič, če ne bi postal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Avtorici tega svežnja sta po neuradnih informacijah Nemčija in Francija.

Zasedanje, ki je bilo že večkrat preloženo, naj bi se začelo ob 14. uri, a je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pred nekaj minutami tvitnil, da se posvetovanja s ciljem dogovora o imenovanjih nadaljujejo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen