V Bolgariji v hekerskem napadu ukradli podatke več milijonov ljudi

0

Hekerji so se v Bolgariji dokopali do osebnih podatkov več milijonov ljudi, ki so bili shranjeni pri bolgarski finančni upravi (NAP). Nedovoljen dostop do strežnika NAP je danes potrdil notranji minister Mladen Marinov.

“Res se je zgodil nedovoljen dostop do enega od strežnikov NAP,” je za televizijo bTV potrdil Marinov. S tem je potrdil anonimno sporočilo hekerjev, ki so ga objavili pred tem.

To pomeni, da so hekerji pridobili osebne podatke ter informacije o davkih in socialnih prispevkih več kot pet milijonov Bolgarov, tujcev in podjetij. Bolgarija ima sicer sedem milijonov prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Elektronsko sporočilo hekerjev so v ponedeljek posredovali bolgarskim medijem preko ruskih strežnikov. V njem so med drugim zahtevali izpustitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea.

Marinov je danes še ocenil, da bi lahko imel kibernetski napad politično ozadje, saj je bolgarska vlada v ponedeljek potrdila nakup osmih ameriških vojaških letal v višini 1,25 milijarde dolarjev. Zaradi vdora je premier Bojko Borisov sklical varnostni svet. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen