V Belgiji razburja poročilo o ameriškem jedrskem orožju v državi

0

ZDA imajo v letalski bazi Kleine-Brogel na severu Belgije tudi jedrsko orožje, je razvidno iz osnutka poročila za odbor za obrambo in varnost Parlamentarne skupščine zveze Nato, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP. Belgijske opozicijske stranke so zaradi tega na vlado že naslovile zahtevo po pojasnilih.

Poslanec iz vrst Zelenih Samuel Cogolati je v torek izjavil, da poročilo potrjuje “javno skrivnost,” da je ameriško jedrsko orožje v omenjeni bazi. “Zahtevamo celovito in transparentno razpravo. Zaustaviti moramo te laži in končati s to hipokrizijo,” je dejal za AFP.

V osnutku poročila so razvidne podrobnosti šestih letalskih baz v Evropi in Turčiji, v katerih naj bi ZDA skladiščile 150 kosov jedrskega orožja, še posebej prosto padajoče bombe B-61. Novica je prišla v javnost sredi vedno večjih skrbi o novi oboroževalni tekmi v Evropi, saj je temeljna pogodba med Moskvo in Washingtonom, ki je končala hladno vojno, tik pred propadom.

Osnutek poročila je pripravil kanadski senator Joseph Day. Poleg letalske baze Kleine-Brogel naj bi imele ZDA jedrsko orožje še v letalskih bazah Büchel v Nemčiji, Aviano in Ghedi-Torre v Italiji, Volkel na Nizozemskem in Incirlik v Turčiji.

V zvezi Nato so se ogradili od poročila, ki je bilo napisano aprila, minuli teden pa spremenjeno, ko so umaknili podrobnosti o letalskih bazah. Eden od neimenovanih uradnih predstavnikov zveze Nato je ob tem poudaril, da ne gre za uradni dokument zveze Nato. Novice prav tako niso želeli komentirati v belgijskem obrambnem ministrstvu.

V 80. letih minulega stoletja je eden od belgijskih zunanjih ministrov potrdil prisotnost ameriškega jedrskega orožja v letalski bazi Kleine-Brogel v bližini nizozemske meje. Vse od takrat niso bile znane podrobnosti o številu jedrskih konic in kako jih je moč uporabiti.

Omenjeno poročilo med drugim navaja, da lahko bombe B-16 nosijo tako letala ZDA kot Natova letala DCA, vendar mora njihovo uporabo avtorizirati predsednik ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen