Stanovanjske nepremičnine v območju z evrom in EU v začetku leta dražje

0

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom in v EU so bile v prvem četrtletju letos za po štiri odstotke višje kot v enakem obdobju lani. Slovenija ni več v vrhu po rasti cen, je pa bilo zvišanje nadpovprečno, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, so se cene na letni ravni najbolj zvišale na Madžarskem (+11,3 odstotka), Češkem (+9,4 odstotka) in Portugalskem (+9,2 odstotka), padle so v Italiji (-0,8 odstotka).

V Sloveniji, ki je bila od zadnjega četrtletja 2017 na vrhu po rasti cen na letni ravni, so se cene stanovanjskih nepremičnin glede na lansko prvo četrtletje zvišale za 8,4 odstotka.

Na četrtletni ravni, glede na zadnje trimesečje leta 2018, so se cene tako v območju z evrom kot v EU zvišale za 0,3 odstotka.

Najbolj so porasle na Madžarskem (+3,7 odstotka), Portugalskem (+3,6 odstotka) in Hrvaškem (+3,5 odstotka), upadle so na Malti (-4,2 odstotka), Veliki Britaniji (-1,3 odstotka), na Irskem (-1,0 odstotka), Finskem (-0,8 odstotka), v Italiji (-0,5 odstotka) in Nemčiji (-0,3 odstotka).

V Sloveniji so se na četrtletni ravni zvišale za 0,8 odstotka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen