Seznanitev z odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler morda že na julijski seji DZ

0

Kolegij predsednika DZ je sklenil, da bo DZ novelo zakona o nadzoru državne meje obravnaval po nujnem, še dva zakonska predloga pa po skrajšanem postopku. Predsednik DZ Dejan Židan je tudi zatrdil, da se bo DZ seznanil z odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler, a pojasnil, da čaka še odgovor DS na mnenje zakonodajno-pravne službe.

Generalni sekretar vlade Stojan Tramte je na seji pojasnil, da je cilj predlagane novele zakona o nadzoru državne meje hitrejše in učinkovitejše izvajanje postopkov za določitev primerne višine odškodnine zaradi postavljene ograje na zemljiščih ob državni meji.

V razpravi predstavnikov poslanskih skupin je Miha Kordiš iz Levice izrazil nasprotovanje početju vlade, ki da želi z odškodninami upravičiti postavljanje tehničnih ovir na meji. Prvak SNS Zmago Jelinčič je na drugi strani poudaril, da je domovino treba ščititi in da je doslej nismo. Da bo predlog obravnave predloga po nujnem postopku podprl, je napovedal tudi Jožef Horvat iz NSi.

Po skrajšanem postopku pa bo DZ obravnaval predlog sprememb zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Cilj sprememb je, da se še za dve leti podaljša nadomestilo imetnikom dovoljenj za gospodarski ribolov, in sicer za materialno škodo na ribolovnem orodju oziroma plovilu in zaradi oviranega gospodarskega ribolova.

Predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih pa predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost za prejemnike denarne socialne pomoči. Na ministrstvu za delo so namreč ocenili, da dodatek povzroča past neaktivnosti, saj skupaj z denarno socialno pomočjo skoraj dosega višino minimalne plače.

Predloga za obravnavo po skrajšanem postopku niso podprle vse poslanske skupine. Da ga ne bodo podprli, so napovedali vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, poslanec Levice Miha Kordiš in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Na drugi strani je vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič opozoril, da trenutna ureditev ustvarja percepcijo, da se delo ne izplača. Da gre za anomalijo, ki jo je treba odpraviti in razbremeniti državni proračun, se je strinjala tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Predstavniki poslanskih skupin so danes spregovorili tudi o odreditvi parlamentarne preiskave glede ugotavljanja politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v sodnih procesih proti državnemu svetniku Francu Kanglerju, ki so jo zahtevali v državnem svetu.

Predsednik DZ Dejan Židan je zatrdil, da se bo DZ seznanil z odreditvijo parlamentarne preiskave. Je pa dodal, da od DS še pričakuje odgovor na mnenje zakonodajno-pravne službe. Ker Židan čistopisa zahteve od DS še ni prejel, v tem trenutku še ne more pripraviti akta, s katerim bi DZ na julijski redni seji odredil preiskavo.

Državni svetnik Marjan Maučec je Židana v zvezi s tem napotil na predsednika DS Alojza Kovšco. Hkrati pa je zavrnil stališča predstavnikov nekaterih poslanskih skupin, da bi šlo za vmešavanje v postopke tožilstva. Kot je zatrdil, gre tu za ugotavljanje politične odgovornosti.

Julijska seja DZ se bo sicer začela prihodnji torek. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen