Predvidoma bodo znani rezultati meritev vsebnosti kerozina v izkopani zemljini

0

Agencija RS za okolje bo danes predvidoma objavila rezultate meritev, ki jih je opravil Geološki zavod Slovenije in ki naj bi pokazale, koliko kerozina je v izkopani zemljini, ki so jo odstranili po iztirjenju vlaka v Hrastovljah, je za STA povedala v. d. generalne direktorice agencije Lilijana Kozlovič.

Kozlovičeva je pojasnila, da se s predstavniki zavoda sestajajo vsako jutro, se obveščajo o opravljenih nalogah in izide dejavnosti tudi objavljajo na spletni strani.

Glede neoporečnosti vode pa je povedala, da so za Hrastovlje postavili merilno mesto oz. dežemer, za ta kraj pa posebej pripravljajo tudi meteorološko in hidrološko prognozo. Kraj se je za nedeljo napovedanim nevihtam sicer izognil, sobotno deževje pa po njenih besedah ni vplivalo na premik kerozina.

Za danes so po njenih besedah napovedane tudi georadarske meritve, da bi izvedeli, ali se kerozin nahaja tudi v globini. To bo po njenih besedah pomembno tudi za nadaljnje ukrepe. “Najslabše bi bilo, če bi kerozin trajno ostal v zemlji,” je povedala.

Po iztirjenju tovornega vlaka in izlitju 10.700 litrov kerozina pred slabima dvema tednoma v predoru pri Hrastovljah so za danes popoldne v slovenski Istri napovedane prve obilnejše padavine. Slovenske železnice so ta teden sicer tla predora zaščitile z membrano, a krajane skrbi, da bi ob dežju kerozin pronical do njihovega edinega vodnega vira v Rižani.

Iztirjenje tovornega vlaka na progi Divača-Koper je Primorce razburilo predvsem zaradi izlitja kerozina, ki bi lahko ogrozil njihov rižanski vodni vir. Pristojne službe so po nesreči izkopale 200 kubičnih metrov zemljine, koliko je v njej kerozina, pa naj bi bilo tako znano danes. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen