Pariz naj bi septembra organiziral nov vrh Kosova in Srbije

0

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo verjetno septembra organiziral vrhunsko srečanje Srbije in Kosova, je danes ob robu Macronovega obiska v Beogradu sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Namen je ponovni zagon dialoga med državama, udeležila pa se ga bo tudi nemška kanclerka Angela Merkel, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Macron je že v ponedeljek napovedal, da bo v prihodnji tednih organiziral izredno srečanje o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom. Poleg predsednikov in premierjev sosednjih držav se bo srečanja po besedah Macrona udeležila tudi nemška kanclerka. “Francija in Nemčija si želita skupaj podpreti obnovitev dialoga, da se lahko v prihodnjih mesecih najde rešitev kosovskega vprašanja,” je dejal Macron.

Kljub posredovanju Francije in Nemčije pa bi morali kompromisno rešitev najti vpleteni državi – Kosovo in Srbija, je dodal.

Pogajanja o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, ki potekajo pod okriljem EU, stojijo že od lanskega novembra, odkar je Priština uvedla 100-odstotne carine na srbsko blago. Uvedla jih je, potem ko je Beograd preprečil sprejem Kosova v Interpol.

Kosovo kljub pritiskom ZDA in Evropske unije sedaj vztraja pri carinah, zaradi česar Srbija zavrača nadaljevanje pogovorov o normalizaciji odnosov.

Premika niso dosegli niti na aprilskem neformalnem vrhu o Zahodnem Balkanu, ki sta ga v Berlinu gostila Merklova in Macron. Da stvari stojijo, je pokazala tudi odpoved za 1. julij napovedanega srbsko-kosovskega vrha v Parizu, ki sta ga po neuspehu v Berlinu napovedala Merklova in Macron.

Francoski predsednik je medtem danes s srečanjem s srbskimi umetnicami v Beogradu sklenil dvodnevni uradni obisk v Srbiji, ki je bil tudi prvi obisk kakega francoskega predsednika po 18 letih. Namen obiska je bila okrepitev sodelovanja in prijateljstva med državama. Vučić je danes še povedal, da sta se s francoskim kolegom po vseh sestankih v ponedeljek pogovarjala še več kot pet ur, to pa izpostavil kot zelo pomembno dejstvo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen