Ob obletnici napada JLA na oddajnik Domžale odkritje spominskega obeležja

0

Agresorska JLA je v času osamosvojitvene vojne leta 1991 napadla šest oddajnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tarča letalskega raketiranja je bil 2. julija tudi oddajnik Domžale, kar bodo drevi zaznamovali z odkritjem spominskega obeležja. Osrednji govornik na slovesnosti pri oddajniku bo predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier je prevzel tudi častno pokroviteljstvo spominske slovesnosti. Poleg njega bosta zbrane nagovorila še generalni direktor RTVS Igor Kadunc in predsednik Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Domžale Janez Gregorič. Odkritje pomnika ob 28. obletnici napada na domžalski oddajnik bo spremljal kulturni program.

V desetdnevni vojni za Slovenijo pred 28 leti je JLA napadla oddajnike Domžale, Kum, Krvavec, Nanos, Boč in Pohorje. Napadi so se zgodili 28. junija, ko sta bili tarči Kum in Nanos, ter 2. julija, ko so napadli Krvavec, ponovno Kum in Nanos, Pohorje, Domžale, Boč in ponovno Krvavec ter že tretjič Nanos.

Napade je JLA izvedla z letalskim raketiranjem, oddajnik Pohorje pa je obstreljevala s topovi iz vojašnice v Mariboru. Na vseh oddajnikih so bili poškodovani vitalni deli: antenski sistemi, stavbe, stolpi, napajalni in energetski vodi ter druga oprema. Cilj JLA je bil onemogočiti obveščanje slovenske in tudi evropske javnosti.

V času napadov je bilo na oddajnikih 37 oddajničarjev in nekaj zaščitnih enot Teritorialne obrambe (TO). Na Krvavcu je raketni izstrelek k sreči za pol metra zgrešil enega od oddajničarjev, ki pa ga je zaradi sunka močno vrglo po tleh in se je poškodoval. Na Nanosu ni bil poškodovan nihče od oddajničarjev, ker so se zatekli v kletne prostore, so pa bili ranjeni pripadniki TO in oskrbnik koče.

Na Kumu tudi ni bilo poškodovanih oddajničarjev. Ob prvem napadu so bile uničene linkovske parabole in agregat. En teritorialec je zaradi poškodb umrl, več pa jih je bilo ranjenih. V Domžalah je raketa priletela v prostor, kjer je bil eden od oddajničarjev, a ga ni poškodovala. K sreči tudi v obstreljevanju pohorskega oddajnika ni bilo poškodovanih, oddajnik Boč pa ni imel posadke.

Po prvem napadu je RTVS prešel na oddajanje enega radijskega in enega televizijskega oddajnika, po drugem napadu je za en dan izpadel televizijski program na Primorskem, drugod po Sloveniji pa sta bila usposobljena za delovanje en radijski in en televizijski oddajnik. Od 5. julija so delovali dva televizijska in trije radijski programi.

V napadih je na oddajniški mreži nacionalne radiotelevizije nastalo za okoli 5,1 milijona evrov škode. Obnovo oddajnikov so končali v nekaj letih. Financirana je bila iz državnega proračuna, sredstva pa je prispeval tudi avstrijski javni medijski zavod ORF.

Sicer oddajniki in zveze RTVS skrbijo za mrežo radijskih in televizijskih oddajnikov ter pretvornikov, preko katerih oskrbujejo poslušalce in gledalce z nacionalnimi, regionalnimi in manjšinskimi programi RTVS, oddajajo pa tudi signal lokalnih, regionalnih in komercialnih radijskih in televizijskih postaj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen