Notranja ministra Slovenije in Italije po telefonu o migracijah

0

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes po telefonu pogovarjal z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem. Tema njunega pogovora so bile migracije in okrepitev sodelovanja med državama na tem področju, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Dodali so, da sta ministra pozdravila začetek delovanja mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji. Minister Poklukar je opozoril, da to ni prvič, da se je slovenska stran odzvala na italijanske predloge za skupno delovanje, navaja MNZ. Poklukar je v zvezi s tem omenil pomoč slovenske vojaške ladje Triglav v operaciji Mare Nostrum v letu 2013 in v projektih solidarnosti s premestitvijo oseb, ki očitno potrebujejo mednarodno zaščito, iz Italije.

Na italijansko-slovenski meji od 1. julija na pobudo Slovenije sicer delujejo mešane policijske patrulje.

Poklukar je tudi poudaril, da Slovenija učinkovito varuje svojo državno mejo s Hrvaško in ima razmere pod nadzorom. Ob tem je izpostavil, da je treba posebno pozornost usmeriti v celotno zahodnobalkansko migracijsko pot in sprejeti ustrezne ukrepe za učinkovito obvladovanje migracij, kot na primer okrepljeno delo agencije Frontex na Zahodnem Balkanu.

Poklukar in Salvini sta se strinjala, da je nujno tesno sodelovanje in redna medsebojna komunikacija, še posebej med ministri sosednjih držav. Dogovorila sta se, da se bosta v kratkem tudi srečala in se pogovorila o možnostih nadaljnjega skupnega sodelovanja tako med državama kot tudi z ostalimi državami v regiji.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA se je Salvini danes o zaostrenem nadzoru na balkanski migracijski poti poleg s Poklukarjem po telefonu pogovarjal tudi s hrvaškim notranji ministrom Davorjem Božinovićem. Policiji vseh treh držav naj bi tudi okrepili sodelovanje v boju proti tihotapljenju ljudi.

“Mejo s Slovenijo bodo naredili neprepustno z vsemi mogočimi sredstvi,” je v pogovoru z novinarji izjavil Salvini. Pri tem ni izključil možnosti postavitve pregrade, še navaja APA.

Dodaja, da se je na glavnem tržaškem trgu na protestih proti Salvinijevi politiki zaprtih italijanskih pristanišč za migrante zbralo približno 50 demonstrantov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen