Močna potresa v Kaliforniji povzročila za okrog 100 milijonov dolarjev škode

0

Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Gavin Newsom je po ogledu škode ocenil, da sta četrtkov potres z magnitudo 6,4 in petkov potres z magnitudo 7,1 z epicentrom blizu mesta Ridgecrest na odročnem vzhodu države povzročila za okrog 100 milijonov dolarjev gmotne škode. Smrtnih žrtev ni bilo.

Newsom je dejal, da je govoril po telefonu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je ponudil zvezno pomoč. “Nobenega dvoma ni, da se s predsednikom ne strinjava o vsem, ampak področje, kjer ni politike in kjer izjemno dobro sodelujemo, je odgovor na izredne dogodke,” je dejal demokrat Newsom.

Guverner je prebivalcem svoje države sporočil, da sta bila potresa budnica, in jim priporočil, naj se pripravijo na tresočo se prihodnost z načrtom o evakuaciji, zalogami vode in hrane ter drugih potrebščin.

Seizmologi ocenjujejo, da bo na območju puščave Mojave v naslednjih šestih mesecih več kot 30.000 potresov, vendar pa je sedaj možnost kakšnega z magnitudo najmanj sedem le odstotna.

Ridgecrest z 28.000 prebivalci, ki ga je zatreslo v četrtek, in mestece Tron s 1500 prebivalci, ki je bilo bližje središču petkovega močnejšega potresa, stojita na območju velike baze zračnih sil ameriške vojne mornarice China Lake, kjer preizkušajo novo oborožitev. Mornarica je ukazala evakuacijo nenujnega osebja in družin.

Četrtkov potres je v Ridgecrestu poškodoval nekaj hiš in povzročil požare, petkov potres bližje Tronu pa je v mestecu poškodoval 50 objektov. Tron je bil nekaj časa izoliran, ker so oblasti zaradi razpok in nevarnosti plazov zaprle edino cesto do Ridgecresta, v drugo smer pa je puščava Dolina smrti. V nedeljo so v Tron s cisternami pripeljali pitno vodo, ker je vodovod poškodovan.

Tudi petkov močnejši potres ni povzročil smrtnih žrtev, ampak le preplah. Ljudje so bili zvečer že v posteljah ali pred televizorji, ko je začelo tresti, premikati pohištvo in metati stvari s polic.

Direktor urada guvernerja Kalifornije za posredovanje v izrednih razmerah Mark Ghilarducci je sporočil, da škoda kljub vsemu ni bila velika, ker je treslo v odročnem predelu države. Zaradi poškodovanih hiš je v zavetiščih okrog 200 ljudi.

Kalifornija je začela sedaj po ozemlju celotne države nameščati več tisoč dodatnih senzorjev za potrese, ki lahko rešijo življenja s pravočasnim opozorilom, da se lahko na primer zaustavijo vlaki ali izklopita elektrika in plin.

Seizmologi sporočajo, da je za južni del Kalifornije normalno, da pride do potresov magnitude 6,0 na vsakih nekaj let. Od zadnjega tako močnega potresa pa je tam minilo že 20 let. Zaradi tega se sedaj pričakuje več močnejših potresov.

Kalifornija je potresno izjemno aktivna. Potres leta 1906 je v San Franciscu zahteval 3000 življenj, v potresu San Fernando je leta 1971 umrlo 65 ljudi, med potresom leta 1989 blizu San Francisca jih je umrlo 63, leta 1994 pa v potresu Northridge blizu Los Angelesa 61 ljudi. Ta potres je povzročil za kar 15 milijard dolarjev škode. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen