Micotakis prisegel kot novi grški premier

0

Vodja grške konservativne stranke Nova demokracija (ND) Kiriakos Micotakis je po nedeljski zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah danes že prisegel kot novi grški premier. Vlado naj bi predstavil še danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot veleva tradicija v Grčiji, kjer država in cerkev nista ločeni, je dosedanji vodja opozicije v predsedniški palači prisegel na Svetem pismu. Prisegel je pred predsednikom države Prokopisom Pavlopulosom, pri tem pa so ga spremljali žena in njuni trije otroci.

51-letnik bo še danes od dosedanjega premierja Aleksisa Ciprasa prevzel posle in predstavil člane svojega kabineta. Glasovanje o zaupnici v parlamentu vlado čaka 21. julija.

Nova demokracija je na nedeljskih predčasnih volitvah osvojila skoraj 40 odstotkov glasov in bo imela 158 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu. Tako Micotakisu za vodenje vlade ne bo treba skleniti koalicijskega dogovora. “To je zmaga za Evropo in ne samo za Grčijo” je danes pokomentiral rezultate.

Levičarska stranka Siriza dosedanjega premierja Ciprasa je prejela 31,5 odstotka glasov, imela pa bo 86 poslanskih mandatov. Cipras je že v nedeljo priznal poraz in napovedal, da bodo “ostali aktivni v vrstah opozicije”.

Triodstotni volilni prag so presegle še štiri druge stranke. Tretja najmočnejša je socialistična stranka Kinal z 22 poslanci, četrto mesto pa so osvojili komunisti (KKE) s 15 sedeži v parlamentu. Nacionalistična stranka Grška rešitev bo imela deset poslancev, stranka MeRa25 nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa pa devet.

V parlament pa se ni uspelo prebiti skrajno desni Zlati zori, ki je imela doslej 18 poslancev.

Micotakis je v nedeljo napovedal, da bodo takoj zavihali rokave. Tako se poslanci ne bodo odpravili na parlamentarne počitnice, kot se običajno, ampak se bodo lotili reform. Osredotočili se bodo na gospodarsko rast, delovna mesta in zvišanje življenjskega standarda po letih krize.

Novi grški premier, ki je vodenje ND prevzel leta 2016, izhaja iz znane politične dinastije. Njegov oče Konstantinos Micotakis je bil vodja Nove demokracije in premier. Njegova sestra Dora Bakojanis je bila zunanja ministrica in prva županja Aten. Njegov nečak Kostas Bakojanis pa je novi župan grške prestolnice. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen